Knjiga za sva vremena - "Kulturna istorija Srba" Jovana Deretića u prodaji od 23. avgusta

„Kulturna istorija Srba“ Jovana Deretića predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda. U knjizi se nalaze predavanja koja je Deretić držao studentima Filološkog fakulteta u Beogradu i Kragujevcu od 1993. do 2001. godine.

PR
Foto: Promo/Laguna
Foto: Promo/Laguna
.

Dvadeset godina od smrti autora Laguna objavljuje novo izdanje knjige koja će „biti verni pratilac svima koji krenu na put upoznavanja sa srpskom kulturom jer će u njoj naći mnogo više od činjeničnog znanja o istorijskim događajima i pojedincima. Ona će ih usmeriti ka pulsirajućem središtu srpske kulture čije je damare pažljivo uho istoričara književnosti Jovana Deretića osluškivalo prateći njihovo oglašavanje u dugom trajanju onih procesa koji su oblikovali sudbinu srpskog naroda“, stoji u predgovoru prof. dr Zorice Nestorović.

Podeljena na uvodno poglavlje, srednjovekovnu, narodnu, građansku i modernu kulturu, „Kulturna istorija Srba“ je knjiga od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti.

Doktor Jovan Deretić (1934–2002) bio je istoričar književnosti, dekan i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1962. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je kao redovni profesor predavao Srpsku književnost XVIII i XIX veka, Novu jugoslovensku književnost i Kulturnu istoriju Srba, a tokom stručnog usavršavanja na Univerzitetu u Strazburu započeo je rad na više kasnije objavljenih knjiga. Autor je više značajnih knjiga i studija iz srpske književnosti i pisac jedine celovite istorije srpske književnosti.

„Kulturna istorija Srba“ u prodaji je od utorka 23. avgusta u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.