Kada odabrati kofere, a kada putnu torbu - evo šta kažu iskusni putnici

Torbe i koferi čuvaju ono najneophodnije za jedan put: odeću, obuću, knjige, tablet ili laptop, a često su u njima i posebni pokloni ili dragi suveniri sa putovanja. Kakvu vrstu prtljaga izabrati? Da li je kofer boji izbor od putne torbe? Koja veličina će odgovarati? Da li će prtljag biti zgodan za nošenje? Kako da znam da će izdržati težinu prtljaga?

PR
Foto: Nutlegal Photographer/Shutterstock
Foto: Nutlegal Photographer/Shutterstock
.

To su najčešća pitanja koja se postavljaju pri izboru odgovarajuće torbe za put.

Koferi sa točkićima – prtljag koji vozimo

Veliki je izbor kofera sa točkićima. Ima ih u različitim dimenzijama, bojama. Mogu biti od mekšeg ili čvršćeg platna, od posebne izdržljive vrste plastike ili od metala.

Proizvođači su dimenzije prilagodili uslovima koje postavljaju avio kompanije, pa se sada u svakoj trgovini koja ih ima mogu pronaći svi tipovi kofera, od onih za ručni prtljag do onih najvećih.

Česta je dilema da li je bolje izabrati povoljnu cenu ili kvalitet kofera. Jedni tvrde da će se svaki kofer oštetiti prilikom transporta, pa je bolje kupiti jeftiniji. Drugi se kunu u kvalitetne kofere koji su sa njima proputovali svet i preživeli sva tumbanja, a da nikad nije otpao točkić ili se pokvarila ručka. Rešenje je zapravo u sredini. Velika cena nije uvek garancija za kvalitet kofera, dok najjeftinija opcija teško da može da podrži zahtevnije uslove.

Savet iskusnih putnika jeste da odaberete putne kofere srednjeg cenovnog ranga jednostavnog dizajna, ali od vodoodbojnog i laganog materijala uz izdržljive točkiće i ručke.

Kofer kao rešenje za uredno pakovanje i lako kretanje

Kofer pruža komfor u pakovanju prtljaga. Odeća će stići ispeglana i složena kao što ste je i spakovali. Zato u koferu možete nositi košulje i odela, elegantne haljine.

Točkići na koferu olakšavaju kretanje, jer kofer ne morate da nosite u ruci. U kombinaciji sa teleskopskom ručkom i najveći kofer kliziće lako, bez napora. Najnoviji revolucionarni izum je pametni kofer- robot koji vas prati, a kreće se sam. Njime upravljate pomoću telefona ili posebne narukvice, a on ne samo da vas automatski prati, već i izbegava prepreke na putu.

Ipak, klasične kofere sa točkićima, nećete moći lako da vozite po neravnom terenu, a biće vam teško i kada idete stepenicana.

Putne torbe – praktično rešenje za svaki put

Putne torbe dobar su izbor za skoro svako putovanje.

Prihvatljive su kao prtljag u svakom prevoznom sredstvu, ali i tu, naravno, morate da vodite računa o dimenzijama. Često su praktičnije od kofera, mada u slučaju velikih putnih torbi sa točkićima i ručkom i nema velike razlike, izgledaju i pružaju dovoljno mesta kao i kofer.

Za kraća putovanja putne torbe su praktičnije. Lakše su za nošenje, ne zauzimaju mnogo prostora.

Zavisno od potreba, možete pronaći različite tipove ručnih torbi. Neke su posebno dizajnirane tako da se u njima nosi sportska oprema, druge su za kozmetiku i šminku, treće za kampovanje. Izbor je veliki, a skoro svaka putna torba je pre svega funkcionalna. Posebne pregrade i džepovi, vodootporni i izdržljivi materijali, prilagodljive i udobne ručke čine jednu putnu torbu kvalitetnom i praktičnom.

Šta izabrati?

Ne postoji univerzalna torba ili kofer koji će zadovoljiti potrebe svakog putovanja i svakog putnika. Vaš izbor zavisiće od toga gde i čime putujete, koliko ostajete. Istu vrstu putne torbe nećete nositi i kada idete na skijanje autobusom i na daleki put avionom i na kraći poslovni put automobilom.

Za avion

Za putovanja avionom najbolja kombinacija su koferi (predani ili samo ručni prtljag). U zavisnosti od aviokompanije, možete dodatno poneti i ranac sa sobom u avion, a ukoliko imate opciju predanog prtljaga možete kombinovati mali i srednji ili veliki kofer za put.

Za autobus su putne torbe praktičnije

Za putovanja autobusom se mogu koristiti koferi ako postoji mogućnost da se prtljag pakuje odvojeno, ali, ako nema te opcije ili ako putnik želi da bude mobilniji, putne torbe su zgodne jer se mogu lako spakovati ispod ili iznad sedišta u autobusu.

Krovni koferi su spas za putovanje automobilom

Za zajednička putovanja kada se nosi puno prtljaga, čini se da koliko god je gepek veliki, nikada nije dovoljan. Zbog toga su idealno rešenje krovni koferi koji predstavljaju preko potreban dodatni prostor za skladištenje. Ovi koferi se vrlo jednostavno postavljaju i skidaju, a kada nisu u upotrebi, mogu se odložiti u podrumu ili garaži.