Pet stvari koje se MENJAJU u braku nakon četrdesete!

Posle niza godina zajedničkog života verovatno ste prošli sito i rešeto, pa bi ulazak u petu deceniju mogao da uvede neke promene u bračne vode.

Izvor: 24sedam.rs/V. I.  |  
Ilustracija; Foto: altafulla/Shutterstock
Ilustracija; Foto: altafulla/Shutterstock
.

Kažu da su peta i sedma godina braka najkritičnije za ljude koji su u stalnoj vezi ili braku. S druge strane, istraživanja pokazuju da su najsrećniji parovi oni koji su zajedno 20 i više godina. Povezali su se na svim nivoima, a ako imaju decu, sada su odrasli, pa par ima više vremena za sebe, nove aktivnosti i hobije.

Naravno, život nije med i mleko i sto parova se nađe u stotinu različitih situacija. Neki zaista uživaju, dok drugi razmišljaju o razvodu i novom početku. Činjenica je da vaš brak može proći kroz neke faze nakon četrdesete. Izdvajamo pet stvari koje bi vam se mogle dogoditi.

1. Razmišljate o razvodu

Razvod braka je relativno česta pojava, a može se dogoditi bez obzira na godine. Međutim, u poslednje vreme, sve je veći broj takozvanih sivih razvoda, odnosno razvoda oko pedesete godine. "Sivi razvod" se najčešće ne dešava zbog nekog konkretnog problema, već je rezultat udaljavanja partnera. I dok jedni uživaju u činjenici da su im deca odrasla i provedenom zajedničkom vremenu, drugi shvataju da su se tokom godina udaljili. Često se dešava da parove, nažalost, zbliže zajednička deca, a onda kada odrastu, shvate da nisu srećni jedno s drugim.

Sada kada su se deca iselila iz kuće ili su bar postala manje zavisna od njih, parovi mogu da vide šta žele od života. Zato su pedesete često godine velikih životnih promena. Naravno, ako ste se ranije venčali, isto se može desiti i u četrdesetim.

2. Se*s redak, ali ljubavi ima

Nemojte misliti da su svi osuđeni na razvod. U dugim vezama se*s je obično nešto ređi. Često se dešava da parovi shvate da je kvalitet važniji od kvantiteta. Možda nemate vremena ili kondicije da to radite svaki dan, ali se*s u četrdesetim zaista može biti odličan. Možete isprobati nove poze, koristiti se*si igračke i lubrikante, biti slobodni i neopterećeni.

Važno je da održavate onoliko fizičkog kontakta koliko vam je prijatno, a to uključuje poljupce, zagrljaje i milovanja. Međutim, primetno je da se posle četrdesete parovi više oslanjaju na emotivnu bliskost i iskazivanje ljubavi na druge načine.

3. Povezujete se na novom nivou

Vreme i zajednička iskustva mogu da vas još više zbliže. Ako se osvrnete na sve što ste uradili, izgradili i stvorili kao par, možda ćete osetiti neverovatan osećaj ponosa i zadovoljstva. Naravno, velike su šanse da je bilo uspona i padova, pa čak i kriza, ali retko ko ih nema.

Sve je to deo života i sjajno je ako ste sada srećniji nego ikada. Pogotovo ako su vaša deca odrasla u dobre i uspešne ljude.

4. Poverenje u finansije

Nakon nekoliko decenija zajedničkog štednje i planiranja, parovi su generalno opušteniji i finansijski sigurniji. Verovatno ste stekli dovoljno poverenja da ne morate da ispitujete koliko i na šta je druga strana potrošila. Poverenje jača brak, zapravo, ono je njegov temelj.

5. Jači nego ikad pre

Vaša ljubav je zrela, a vaša veza puna poštovanja i podrške. Možda su teški trenuci koje ste prebrodili iza vas, pa sada kao tim malo-pomalo stižete do svojih ciljeva. Naravno, još možete postići mnogo toga, ali s puno ljubavi.