Pet NAVIKA nakon seksa koje bi žene trebalo da IZBEGAVAJU - mogu da budu OPASNE!

Nakon strastvenih aktivnosti pod čaršafom, većina žena ima potrebu za nežnosti, toplim zagrljajem i razgovorom. To je savršen recept za kvalitetan i čvrst san koji nam treba kako bismo dobro funkcionisali.

Izvor: zadovoljna.hr  |  
Foto: fizkes/Shutterstock
Foto: fizkes/Shutterstock
.

Ipak, pre nego što krenemo da uživamo u maženju nakon seksa, trebalo bi da obratimo pažnju na stvari koje bi mogle negativno da utiču na žensko zdravlje.

Nakon seksa naše telo prolazi kroz određene promene. Intimni delovi tela puno su osetljiviji, pa bi trebalo da budemo pažljivi kako bismo izbegli infekcije, iritacije i bol koju seks ponekad može da prouzrokuje.

U nastavku pročitajte kojih to pet stvari nikako ne ne bi trebalo da radite nakon seksa kako biste sačuvali svoje intimno zdravlje.

1. Zaspati pre mokrenja

Tokom seksa telo je izloženo brojnim bakterijama koje se vrlo lako mogu nastaniti u intimnim delovima. Većina žena nakon seksa ima potrebu za mokrenjem, a tu potrebu nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Tokom seksualnog odnosa bakterije se kroz mokraćnu cev šire prema bešici, što kod žena može da dovede do akutne upale urinarnog trakta. Mokrenjem nakon seksa zapravo "čistimo", odnosno ispiramo urinarni kanal od bakterija, ističe Neven Kapun, urolog.

Takođe, vrlo je važan smer brisanja intimnih delova – nakon seksa, ali i generalno nakon što obavimo nuždu. Uvek bi trebalo da se brišete od napred prema nazad, kako biste sprečili ulazak bakterija u intimne delove.

2. Koristiti sapune nakon seksa

Ono što ne biste stavili u usta, nemojte ni na vaginu nakon seksa, savetuje ginekolog Robert Vul.

Vagina je organ koji se sam čisti, a razni mirisni proizvodi, mogli bi da dovedu do infekcija, iritacija i suvoće vagine. Kad se tuširate nakon seksa, intimne delove bi trebalo oprati isključivo vodom.

3. Spavati u zavodljivom vešu

Sintetički materijali od kojih je izrađeno zavodljivi donji veš, mogu vrlo lako da prouzrokuju gljivičnu infekciju. Takvi materijali su rizični za zdravlje intimnih delova, a posebno nakon seksa, kad su ti delovi jako osetljivi.

Zavodljivi donji veš trebalo bi nositi isključivo za vreme seksualnih aktivnost, ali nikako u njemu ne bi trebalo da spavate ili provoditi puno vremena.

"Posle seksa bi trebalo da spavamo u pamučnom donjem vešu, ili najbolje – potpuno goli kako bi se intimni delovi prozračili i disali", savetuje doktor Vul.

4. Koristiti vlažne maramice

Ako ste osetljivi na alkohol ili glicerin, vlažne maramice (čak i one za intimnu negu) mogle bi takođe da prouzrokuju iritaciju intimnih delova.

5. Uživati u penušavoj kupki

Opuštanje u mirisnim mehurićima zvuči zaista privlačno. Međutim, to bi moglo da bude opasna aktivnost za zdravlje intimnih delova tela. Posebno ako kupku delimo sa partnerom. Vulva nakon seksa natiče i samim tim je osetljiva na bakterije.

Takođe, duža izloženost vodi smanjuje antimikrobne barijere na tom području, pa je šansa za infekcijom još veća. Bakterije koje se nalaze na partneru vrlo lako mogu da zalutaju u intimne delove, pa ovu privlačnu aktivnost ipak treba izbegavati.