Ne uključuje svaka seks: Pet najčešćih vrsta prevare i kako se nositi s njima

Zvali vi to aferom, neverom, varanjem, izdajom ili preljubom, radi se o delu života koji je bolan. Kada vas neko koga volite vara s drugom osobom, imate osećaj da vam se ceo život okrenuo naglavačke i prirodno je da se osećate tužno, depresivno, besno... Naravno, varanje nije samo seks. Postoje različite vrste prevare, a u nastavku pročitajte njih pet.

Da li biste vi oprostili prevaru?, foto: Depositphotos/konradbak
Da li biste vi oprostili prevaru?, foto: Depositphotos/konradbak

1. Fizička prevara

Ova je vrsta nevere najčešća i uključuje seks. Partner koji vara upušta se u polne odnose s trećom osobom, a radi se o čisto fizičkoj aferi bez emocionalnih veza.

Nije retkost da osobe koje su u vezi ili braku u nekom trenutku privuče druga osoba. I dok u većini situacija to ostaje samo na privlačnosti, postoje situacije u kojima osoba ne uspe da odoli iskušenju.

2. Emocionalna prevara

Verovanje je mnogih, a verovatno su u pravu, da su emocionalne prevare najteže. Spoznaja da je osoba koju volite razvila osećaje prema nekom drugom može biti mnogo bolnija od fizičke prevare jer neko ko je s vama delio svoju sreću, strahove i brige odjednom to radi s nekim drugim, vama iza leđa.

Emocionalne prevare ne moraju imati seksualnu komponentnu, ali osobe koje u njima učestvuju izgradile su emotivnu vezu s nekim ko nije njihov partner.

3. Online prevara

Tehnologija je zbližila ljude, svet učinila manjim mestom, ali i omogućila neke nove nivoe prevare. Online afere događaju se u virtualnom prostoru, a mogu ili ne moraju prerasti u nešto i u stvarnom životu.

Do njih dolazi kada dve osobe, na primer na na Fejsbuku, započnu konverzaciju, a onda shvate da imaju više zajedničkih interesa pa se povremeno dopisivanje pretvori u neprestanu razmenu poruka, fotografija, videozapisa... iza partnerovih leđa. Činjenica da imate osobu s kojom delite svaku sitnicu iz svog života a da vaš partner ili partnerka to ne znaju, ali da to radite online, ne znači da ih ne varate.

4. Fizička i emocionalna prevara

Ova vrsta afere najčešće rezultira prekidima veza i razvodima. Iako u mnogim situacijama postoje načini na koje je moguće popraviti odnos i ljudi su spremni da oproste mnogo toga, u situaciji kada se vaš partner zaljubi u osobu s kojom vas vara to je teško učiniti.

Ova vrsta prevare verovatno je započela seksom, ali se su se s vremenom razvili i dublji osećaji. Kako god, u nekom trenutku ova afera pretvara se u pravu vezu. Najveći problem je taj što se ta veza odvija iza leđa osobe koja veruje svom partneru.

5. Osvetnička afera

Osvetnička afera je ona u kojoj neko prevari partnera kako bi mu se osvetio za njegovu prevaru. Radi se o preljubi kojoj je motiv čist bes i potreba za "izjednačenjem". Šanse da će ovaj potez spasiti ili uništiti odnos su 50:50, ali na kraju dana ostaje činjenica da osveta nije rešenje problema. Može vam se, između ostalog dogoditi, da vas pojede griža savesti zbog varanja. Zato je uvek bolje suočiti se s partnerom koji vara, umesto mu vraćati istom mjerom.

ŠTO KADA SE PREVARA DOGODI?

Kada je u pitanju nošenje s prevarom, niko nije isti i odluka je na vama. Postoje osobe koje mogu preći preko prevare i one koje ne mogu. Ako svojoj vezi ili braku želite dati još jednu priliku uprkos prevari, jedna od opcija razgovor sa stručnom osobom.

Od vitalnog značaja za vaš odnos je ponovno uspostavljanje poverenja jer će se bez njega problemi i zameranja u jednom trenutku opet vratiti, ali vi ste ti koji najbolje znate kako se osećate.

U svakom slučaju, odnos koji karakterišu nerešeni sukobi, nedostatak poverenja, neprijateljstvo i nedostatak brige možda je najbolje prekinuti. Na kraju, odnosi bi trebalo da zadovoljavaju naše potrebe za ljubavlju, udobnošću i sigurnošću. Ako to ne čine, znači da su problematični.

Izvor: zadovoljna.hr