Loša komunikacija, zanemarivanje, neverstvo... Koje RAZLOGE ZA RAZVOD navode ŽENE, a koje MUŠKARCI?

Loša komunikacija, neverstvo, zanemarivanje, konstatno svađanje i nepoštovanje - koji su najčešći razlozi za razvod braka? Na ovu temu razgovarali su psihoterapeutkinja Biljana Ćulafić i bračni savetnik Nebojša Savić.

Izvor: Prva  |  
Ilustracija Foto: 15Studio/Shutterstock
Ilustracija Foto: 15Studio/Shutterstock
.

Kako je istakla psihoterapeutkinja Biljana Ćulafić, loša komunikacija i svađe su glavni razlozi za krah jednog braka, ali prisutni su još i drugi faktori.

"Između ostalog, prevara i porodično nasilje su česti razlozi. U pozadini svega toga stoji činjenica da se parovi nisu dovoljno dobro pripremili za brak", kaže ona.

Takođe, psihoterapeutkinja naglašava da deca koja su otišla iz "mamine i tatine" kuće nemaju baš toliko dobru percepciju braka kao ona deca su pre bračne zajednice već živeli zajedno.

Sa njenim mišljenjem saglasan je i Nebojša Savić – bračni terapeut koji dodaje da roditelji partnera snose jednu vrstu odgovornosti za krah jednog braka.

"Razni oblici zavisnosti mogu da opterete odnos između dvoje. Na našim prostorima, primera radi, preterano mešanje roditelja u brak, kad neko nema te jasne granice, može da dovede do kraja jednog odnosa", kaže on, te ističe probleme žena i muškaraca u bračnoj zajednici.

"Žene se žale da ih muškarci ne slušaju, a muškarci da ih žene ne poštuju, to je još jedan problem", kaže on.