Verovatno nikada ne biste pomislili: Jedna stvar koju svi rade može doprineti nastanku BORA

Uobičajene navike mogu veoma uticati na izgled naše kože.

Izvor: Magazin Novosti  |  
Foto: sruilk/Shutterstock
Foto: sruilk/Shutterstock
.

Koliko vremena dnevno provodite ispred računara, televizora ili na telefonu? Većina ljudi čim otvori oči poseže za telefonom, a ako vaš posao zahteva gledanje u monitor, onda je to zaista dosta sati.

Elektonski uređaji emituju tzv. "plavo zračenje" - ono je kraće talasne dužine i emituju ga čak i neke sijalice. Mnoge studije su pokazale da plava svetlost može veoma negativno uticati na san, ali i na kožu.

Dr Džoana Vord je objasnila za "The Sun":

Jedno istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da izloženost plavoj svetlosti čak i sat vremena može da aktivira izazove reaktivne vrste kiseonika (ROS), molekule koji se povezuju sa preranim starenjem kože.

Međutim, dr Kameron Roksar, dermatolog i vanredni klinički profesor, izjavio je da ni jedan rad ne povezuje direktno izloženost plavoj svetlosti i pojavu bora i tamnih fleka:

„Klinički, nemamo dokaza“, rekao je za Insajder, ukazujući na studiju sprovedenu pre tri godine.

Iako teorije o uticaju plavog zračenja na kožu nisu definitivno dokazane, bolje bi bilo zaštiti kožu. Ono što ne treba smetnuti sa uma jeste da su brojne studije dokazale da plavo zračenje može poremetiti san. Poznato je da manjak sna negativno utiče na kvalitet i izgled kože.

Zato bi lice trebalo namazati kremom sa zaštitnim faktorom, a mnogi dermatolozi preporučuju i Vitamin C koji osvežava kožu i može pozitivno doprineti neutralisanju štetnih materija iz okoline.