Svi pravimo OVU GREŠKU tokom sušenja kose, POGOVOTO LETI!

Za mnoge dame, sušenje kose je deo rutine, aktivnost koju obavljaju nekoliko puta nedeljno i koja se ne preskače čak ni u letnjem periodu.

feniranje kose, foto: Depositphotos/dashek
feniranje kose, foto: Depositphotos/dashek
.

Ipak, jednako kao što, na primer, smanjujemo jačinu pegle kada peglamo osetljive materijale, trebalo bi tako da razmišljamo i kada je reč o sušenju kose.

Prema rečima stručnjaka za kosu Majkl Van Klarka, neoprezno feniranje je, naime, glavni krivac za suvu i oštećenu kosu kod njegovih klijentkinja.

Istakao je i jednu od najčešćih grešaka kod feniranja koju (gotovo) svi pravimo, a koja je kriva za oštećenja – prevruće, preblizu i predugo. Kosu sušimo na prejakoj brzini, odnosno previsokoj temperaturi, kraj fena držimo preblizu kose i sve traje predugo, piše tuzlanski.ba.

Srećom radi se o problemu koji je, jednog kada ga osvestite, lako rešiv. Bitno je za početak da udaljenost između kose i sušila za vreme feniranja bude barem dva i po do 3 centimetra.

U svakom slučaju sušenje kose fenom za kosu ne bi trebalo biti borba i ne bi trebalo dugo da traje. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta stručnjaka koji će vam pomoći da vaša kosa bude lepa, bez pucanja.

1. Koristite odgovarajuću opremu za vašu kosu i oblik koji želite postići. To znači da je bitno odabrati odgovorajuću četku koja će vam pomoći u postizanju cilja.

2. Ne preterujte s korištenjem nastavaka odnosno difuzera, osim ako nemate gustu kovrčavu kosu. Nastavci prekomerno koncentrišu toplotu i uzrokuju dodatna oštećenja.

3. Nakon pranja, kosu temeljito raščešljajte.

4. Priprema kose uoči sušenja je najvažniji korak. Nanesite sredstvo za zaštitu od topline.

5. Uzimajte delove kose koji nisu širi od četke, a ostatak sklonite s puta.

6. Ne zaboravite da pravite dovoljan razmak između kose i fena.

7. Ne preterujte sa sušenjem. Ako niste zadovoljni nekim delom, poprskajte ga vodom i osušite ispočetka. Kosu ćete dodatno oštetiti ako nastavite sa sušenjem delova koji su već suvi. Posledica će biti lomljiva kosa, odnosno ispucani vrhovi.