Spremite se da probate NOVI TRETMAN LICA - gua-ša! Nekada su ga ljudi koristili protiv sezonskih bolesti, a danas...

Verovali ili ne, ova tehnika postoji odavno u kineskoj medicini, i prvobitno je bila namenjena lečenju tela od toplotnog udara i sezonskih bolesti.

lice, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
lice, foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Reč je o gua-ša drevnoj istočnjačkoj metodi koja ubrzava cirkualciju čineći kožu sjajnijom i mekšom. Za nju vam je potreban mali valjak koji se koristi u salonima lepota za masažu lica.

Iako poznata vekovima, poslednjih godina ona doživljava ekspanziju kao jedan vid nege kože. Gua-ša tretmani praktikuju se širom sveta, i to kao ručna masaža za efekat glatke kože i opuštanje mišića.

U prevodu, gua znači grebati, a ša označava pesak ili sitni šljunak. Tragovi koji na koži ostaju posle tog holističkog tretmana podsećaju na sićušni, crvenkasti šljunak. Ali to ne treba da vas zabrine. Dok masaža tela posebnim spravicama na vašoj koži može ostaviti crvenilo, gua-ša na licu lagan je i bezbolan tretman.

Kinezi veruju da blokirana energija izaziva upalu i da njeno pokretanje može poboljšati cirkulaciju i zdravlje. S ciljem da pokrene energiju (ki ili chi u tradicionalnoj kineskoj medicini), gua-ša tretira telo pomoću specijalnih naprava.

One su prvobitno bile od životinjskih kostiju, a danas se izrađuju od različitih prirodnih materijala – idealne za nežno grebanje kože kratkim ili dugim potezima. Istraživanja pokazuju da taj postupak poboljšava mikrocirkulaciju u tretiranim područjima i pojačava protok krvi, što je ključno za brži transport kiseonika do ćelija.

Gua-ša metoda deluje i na limfni sistem, pomažući premeštanje viška tečnosti iz tkiva u limfne čvorove. Zbog toga se smatra da taj tretman smanjuje i bolove u telu. Pojedinci taj metod redovno koriste kako bi ublažili bol nakon intenzivnih treninga.

Gua-ša metoda u nezi lica

Dok gua-ša na telu može ponekad ostaviti modrice i crvenilo, na licu se radi znatno nežnije, a pored toga nudi brojne benefite za kožu. Doprinosi opuštanju mišića lica i podstiče cirkulaciju glave, lica i vrata. Kao rezultat toga, koža postaje meka i elastična, bore se smanjuju, a tonus lica povećava.

Pri izvođenju tretmana, treba izbegavati područja sa osipom i delove sa oštećenom kožom, kako ne bi nastale iritacije. Takođe, alatkice kojima se sprovodi tretman neophodno je oprati sapunom i vodom pre i posle svake upotrebe. Gua-ša tretman nemojte raditi ako u licu imate botoks ili filere, zato što može doći do povreda, savetuje lepotaizdravlje.rs.