Kako da se rešite akni koje se javljaju u zreloj dobi

Problem koji se uglavnom pripisuje samo tinejdžerima zna prilično da iznenadi, kako žene tako i muškarce u zreloj dobi. Šta raditi kada se akne pojave?

.

Ako mislite da su akne samo problem tinejdžera, razmislite ponovo. Mnoge žene u svojim 30-im, 40-im imaju problema s aknama.

Prema istraživanju "WhatClinic", 88 odsto stručnjaka za negu kože kaže da je taj problem u porastu te da više od trećine osoba starijih od 35 godina traže lečenje.

Stručnjaci uglavnom okrivljuju stres i hormone, a postoje i oni koji krivca vidi u ishrani, kao i oni za koje je zagađenje glavni problem.

Dr. Terri Lung, kozmetički lekar, hormonski stručnjak i autor "The Hormonal Acne Solution", kaže da su okidači: previše šećera, stres, loša probava, osetljivost na određene namirnice, zagađenje vazduha, hormoni, lekovi, te manjak vitamina D.

Šta učiniti?

Dermatolog sa klinihe "The Harley Street Dermatology", Adam Fridman kaže:

"Do poboljšanja obično dolazi nakon godinu do dve, a prva ‘linija’ je sprečavanje upala dok ne nestanu. Ukoliko je reč o težem problemu, to zahteva i jače lekove.”

Ukoliko je reč hormonima kao uzročnicima akni, porazgovarajte sa svojim ginekologom o kontracepcijskim pilulama.

Savet:

Džonatan Bouling, dermatolog u "The Nuffield Health Manor Hospital, Oksford, savetuje:

Vežbajte: To može pomoći deblokiranju pora kroz znoj. Lice operite pre nego se znoj osuši.

Pravilno se hranite: Previše šećera, mlečnih i rafinisanih ugljenihidrata pogoduju aknama. Bademi, borovnice, avokado i pasulj su među nizom namirnica koje mogu pomoći pri smanjivanju i sprečiti upalu.

Sunce: Samo 15 minuta sunca dnevno može pomoći u lečenju simptoma akni. Nikako više od toga jer može doći do kontraefekta.

Pijte puno vode: To je bitno za funkciju jetre koja kontroliše proizvodnju hormona.

Izvor: kucnilekar.com