Greška u negovanju kože koju većina pravi, a utiče na pojavu bora

Dermatolozi se slažu u tome da je ključ zdravog starenja kože preventivna nega.

Ilustracija Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock
Ilustracija Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock
.

Održavanje zdrave rutine nege kože je od velike važnosti, ali ono što se uglavnom dešava je da se preskače važan korak - nanošenje SPF, odnosno zaštitnog faktora. Ono što se uglavnom dešava je da se kreme sa zaštitnim faktorom nanose samo tokom leta, a da se od početka jeseni na njih zaboravlja. Takođe rutine su svima slične, faktor nanosimo na koži lica, ali zaboravljamo vrat.

Važnost kreme za sunčanje

Prošle godine, časopis Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju objavio je studiju koja je uključivala fotografiju 92-godišnje žene koja je nosila kremu za sunčanje na licu, ali ne i na vratu više od 40 godina. Tokom protekle nedelje, ova fotografija je postala viralna na TikTok-u i drugim platformama društvenih medija, piše Mind Bodu Green.

Fotografija pokazuje razliku između nivoa fotostarenja (poznatog kao fizičko starenje kože). Vidi se da su joj bore izuzetno izražene na vratu, dok ih na licu ima znatno manje.

Starenje kože se, naravno, razlikuje od osobe do osobe. Međutim, ova fotografija pruža savršen primer kako koža može da izgleda ako redovno nanosite kremu za sunčanje, a kako ukoliko ne nanosite, prenosi magazin.novosti.rs.