Biljna pilula za borbu protiv bora

Naučnici tvrde da tablete na bazi bilja, koje sadrže mešavinu soje, vitamina, omege 3 i likopena iz paradajza, mogu smanjiti dubinu bora do deset odsto.

.

Ove tablete deluju tako što navode telo da proizvodi više kolagena, koji održava mladalački izgled kože. Istraživači koji su došli do formule na kojoj su bazirane ove tablete tvrde da su one toliko efikasne da se mogu koristiti kao zamena za botoks.

Čudotvorne biljne pilule ispitane su na uzorku od 166 žena, koje su za potrebe istraživanja bile podeljene u tri grupe. Prva grupa žena tokom 14 nedelja i uzimala je manju dozu pilula, druga grupa veću, a trecoj grupi je dat lek bez ikakvog dejstva.

Ispostavilo se da se u tom periodu dubina bora na licu obe grupe žena koje su uzimale prave tablete, smanjila za 10 odsto. Ispitivanjem ćeija kože sve tri grupe utvrđeno je da su žene koje su uzimale jaču dozu tableta proizvodile više kolagena.

Jedan od vođa istraživanja, profesor Džon Kejsi, tvrdi da su pilule jednako efikasne na oba pola.

- Iako je ispitivanje sprovedeno samo na ženama, posoje dokazi da su pilule jednako efikasne i na muškarcima. Pokazalo se i da postoji veza između dijetetskih sastojaka i kvaliteta i starenja kože- kaže profesor Kejsi.

Kada žena ostari i uđe u menopauzu, nivo estrogena se naglo smanjuje, što dovodi do toga da se smanji proizvodnja kolagena u koži, a kolagen je ono što kožu čini glatkom i zategnutom. Većina krema protiv bora deluje samo na površinskom sloju epitela, pa zbog toga imaju vrlo mali. Naučnici iza novih tableta, tvrde da one, za razliku od ostalih, iznutra podstiču procese u organizmu, koji dovode do značajnijih i vidljivih efekata na koži.

Nova krema efikasnija je kod starijih osoba i kod dubljih bora, ali njeni tvorci tvrde da povoljno utiče i protiv stvaranja novih udubljenja na koži.