Lepota

Ako se užasavate pomisli na NEPRIJATAN MIRIS stopala u vrelim danima, TRIK "kraljice čistoće" će vas spasiti!

Koliko brinete o nezi stopala? To je ključ da bi ona izgledala lepo i bila mirisna tokom leta...

06.08.2019. - 14:00h
foto: Depositphotos/diego_cervo

Jesu li vaša stopala spremna za leto? Vodite li brigu o higijeni nožnih prstića i izgledu kože peta na isti način kao što brinete o svojoj kosi? Ako ne posvećujete dovoljno pažnje nezi ovog dela tela, vreme je za promene jer oskudna obuća ne dozvoljava prostor za greške!

Redovno pranje, čišćenje i briga o tome da vam stopala uvek budu suva sprečiće širenje neugodnog mirisa, no važno je napomenuti da je gotovo nemoguće da se u potpunosti rešite mirisa stopala jer upravo stopala imaju više lojnih žlezda nego drugi delovi tela. Ono što možete da učinite jeste da zdravim navikama ublažite “štetu”.

Redovna higijena
Koristite antibakterijski sapun da biste temeljno oprali stopala – i to svakodnevno! Nakon pranja stopala temeljno osušite peškirom, a posebnu pažnju poklonite uskom prostoru između prstiju. On uvek treba da bude suv da ne biste stvorili pogodno tlo za razmnožavanje gljivica.

Probajte osvežavajuću kupku za stopala: šaku suvog ili dve šake svežeg bilja prokuvajte u litri vode i pustite neka odstoji 20 minuta. Vodu procedite pa je sipajte u vruću kupku kojoj ste dodali so. Držite noge u kupki 15-ak minuta.

Posegnite za trikovima
Ako vam se stopala prekomerno znoje i osećate neugodan miris usred radnog dana, posegnite za maramicama za čišćenje kojima možete da prebrišete stopala. U torbici imajte i bebi puder koji će ukloniti vlagu i osušiti delikatnu kožu, a istovremeno je blago namirisati.

Recite zbogom zatvorenim cipelama
Za vreme letnjih meseci što je više moguće nosite otvorenu obuću, bez čarapa. Na taj način ćete osigurati disanje kože i isparavanje znoja (telu omogućiti hlađenje i umanjiti skupljanje znoja, tj. bakterija).

Nemojte se vezati za jedan par
Menjajte obuću što je češće moguće. Nemojte svaki dan da nosite iste sandale, baletanke ili cipele. Takođe, ako ste ujutru i po danu nosili jedan par cipela, uzmite neki drugi par uveče.

Cipele dobro provetrite pre sklanjanja u cipelarnik – nemojte ih odlagati dok su vlažne od znoja.

Piling je obavezan
Ako želite da imate negovana stopala, obavezno radite piling barem jednom nedeljno, a po potrebi i češće. Dok nanosite piling ujedno i masirate stopala jer tako podstičete cirkulaciju, skidate mrtvi sloj kože i opuštate se. Nakon pilinga nanesite hidratantni losion. Probajte piling za stopala s medom i nanom.

Prirodno protiv intenzivnog mirisa
Pripremite kupku protiv neugodnog mirisa: u lavoru pomešajte vodu i sirće u odnosu 2:1 i nekoliko minuta potapajte stopala da biste neutralizovali miris. Isto tako, možete svakodnevno da uživatie u kupki za stopala koja se sastoji od jakog crnog čaja. Ostavite ga neka se ohladi te potapajte stopala pola sata – tanin iz čaja će eliminisaće bakterije i zatvoriti pore na stopalima.

Nemojte zaboraviti na sunce
I vaša stopala trebaju adekvatnu zaštitu protiv sunčevih zraka. Ako se ne zaštitite, u najboljem slučaju ćete imati zanimljiv, prošaran uzorak na stopalima, a u najgorem opekotine od sunca i povišen rizik od razvijanja zloćudnog raka kože melanoma.

Trik zlata vredan

 

Instagram "kraljica čistoće", koja je izdala i knjigu sa iskusnim cakama za domaćice, tvrdi da su vam potrebne samo neiskorišćene kesice čaja!"Stavite ih u obuću i ostavite cipele na toplom i suvom mestu. Što ih duže, ostavite to bolje. Možete iskoristiti kesice bilo kog čaja. One odlično upijaju neprijatne mirise i vlagu", napisala je Lindzi.

Izvor: Ordinacija.hr