Lepota

Moda u službi humanosti – IV Belgrade Alternative Fashion Event

IV Belgrade Alternative Fashion Event održava se od 29. do 31. maja u prostoru Mikser House-a, sa početkom u 20h. Tokom prva dva dana manifestacije svoj rad predstaviće nam mladi dizajneri iz čitavog regiona, dok će trećeg dana biti organizovana izložba modnih vinjeta pod nazivom "Live dolls".
26.05.2014. - 13:37h

Program modne manifestacije BAFE biće izmenjen zbog trenutne situacije u zemlji. Modni dizajner Georgione Essi doniraće celokupan prihod od prodaje svoje nove kolekcije za pomoć ugroženom stanovništvu, dok će posetioci manifestacije biti u prilici da pomognu kupovinom specijalnih ceger-torbi,  bedževa i drugim donacijama. 

Naše usne su pokretači inspiracije, sredstvo izražavanja kao i univerzalni simbol komunikacije. Kolekcija Slovenskog brenda Squat ima za cilj da izmami posmatrače da “čitaju” sa usana i tako shvate poruku koju one, tj. onaj ko nosi odeću, želi da prenese.

Srpski dizajner Dejan Popović predstaviće kolekciju "Deca Gaje", namenjenu svim devojkama i ženama koje žele da izgledaju kao boginje savremenog doba. Kako je modna ikona Vivienne Westwood jednom rekla: "Zašto ne biste izgledali kao boginja svaki dan ako možete, zašto ne?".
Ivona Fodora predstaviće kolekciju koja predstavlja savremeno viđenje nekih detalja narodne nošnje. Kolekcijom dominiraju nežne, pastelne boje i lagani materijali.

Me and the machine su mladi dizajnerski dvojac iz Zagreba koji čine Vanja Veselić i Berislav Kovačević. Dobitnici su druge nagrade na prestižnom događaju namenjenom modnim talentima – Modnom Ormaru. Kolekciju IIIII čine minimalistički i monohromatski odevni komadi. Osnovni element, linija, serijski se ponavlja u skupovima stvarajući analogiju sa savremenim dobom, u kojem ništa nije stalno – osim promene i neprekidno rastuće brzine. 

Maska koju stavljamo na lice predstavlja beg od stvarnosti u kojoj smo izloženi osudama društva, zato što odudaramo od običnog kalupa, zato što smo drugačiji. Hrvatski dizajner Marko Sabo ovom kolekcijom želi da pokaže da su svi posebni i jednako vredni i da niko ne zaslužuje da stavlja “masku” zbog drugih. 

Pored njih, svoje kolekcije predstaviće i Manuela Manojlović, Lazar Ilić, Andrea Jovanovska, Sisters&Brothers Code, Marina Mićanović i drugi.

Belgrade Alternative Fashion Event je regionalna modna manifestacija čiji je cilj upoznavanje javnosti sa novom generacijom modnih dizajnera koji neguju poseban odnos prema kreiranju odevnih predmeta. BAFE organizuje i besplatne edukativne radionice iz oblasti mode i umetnosti. Manifestacija se održava dvaput godišnje, u maju i novembru.