Zašto je dobro da jedete grejp?

Brojni su razlozi zašto treba jesti grejpfrut. On pomaže da se održi vitkost, smiruje prehlade, deluje preventivno i usporava starenje, ali ga ne treba kombinovati sa pojedinim lekovima!

.

Grejp je citrusno voće koje je kod nas možda nepravedno zapostavljeno. Jedino što bi trebalo da znate jeste da grejpfrut i njegov sok u interakciji sa pojedinim lekovima čine da lek bude manje delotvoran, pa je neophodno da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da ga jedete.

Održava vitkost

Kako je prepun vode i vlakana, grejpfrut čini da se osećate siti. Jedna studija pokazala je da se uz njega gube kilogrami. Kada su stručnjaci dali ispitanicima plan vežbanja za 12 nedelja i zamolili ih da pre svakog obroka pojedu pola svežeg grejprfruta, piju jabukov sok ili uzmu placebo tabletu, ispostavilo se da je na kraju grupa koja je pre oborka uzimala grejpfrut, smršala znatno više od ostalih.

Smiruje prehladu

Iako citrusi i vitamin C neće sprečiti prehladu, veće doze vitamina C (400 do 500 mg) mogu da skrate vreme trajanja prehlade i da ublaže simptome. U jednom grejpfrutu nalazi se 77 mg vitamina.

Deluje preventivno

Bogat je izvor flavonoida. Najdominantniji je flavonoid hesperidin, koji utiče na snižavanje nivoa lošeg holesterola i triglicerida. Takođe, dobar je izvor vlakana, uključujući i ona koja utiču na holesterol još tokom varenja. Vlakna sprečavaju ulazak holesterola u krvotok, pa tako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i nastanka visokog krvnog pritiska.

Usporava starenje

Pink pigment u pojedinim vrstama grejpfruta znači da sadrži likopen. Reč je o antioksidantu koji snažno deluje na slobodne radikale, molekule koji oštećuju zdrave ćelije. Likopen može da pomogne da smanjite rizik od nastanka nekoliko vrsta kancera (prostate, debelog creva, pluća) ili da usporite rast postojećeg.

Izvor: novosti.rs