Ulje koje ste već koristili za prženje, možete ga PONOVO ISKORISTITI - samo je važno da ga PRAVILNO SAČUVATE do sledećeg prženja!

Ulje koje smo prethodno koristili za prženje i pohovanje možemo ponovo da upotrebimo, ali samo je važno da ga pravilno sačuvate do sledećeg korišćenja.

Izvor: Klix.ba/L.R.  |  
Ilustracija Foto: Octavian Lazar/Shutterstock
Ilustracija Foto: Octavian Lazar/Shutterstock
.

Ulje je neophodna namirnica u našoj tradicionalnoj kuhinji, ali i u brojnim drugim receptima koje svakodnevno koristimo. Pored toga, cena ulja je znatno viša nego prethodnih godina pa nije loše da poznajete načine kako možete da ga uštedite.

Kada napravite željeni obrok, ostavite ulje da se dobro ohladi. Kada postane sigurno da se nećete opržiti odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu.

To učinite tako da korisitite neko cedilo ili gazu. Stavite ih preko posude u kojoj planirate da sačuvate ostatak ulja, pa ga procedite. Prvi ovom koraku budite pažljivi, kako veći ostaci hrane iz friteze ne bi naglo završili u posudi sa uljem. Veće ostatke je najbolje izvaditi kašikom.

Ono što je izuzetno važno je da ulje čuvate u zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu. Takođe, važno je da napomenemo da ne postoji jasno određeno pravilo koliko puta ovo ulje možemo da koristimo, pa je najbolje da ga posle prve "reciklaže" bacite, kako ne biste rizikovali da vam je obrok lošijeg okusa.