Čuveni domaći recepti su većini ljudi poznati, ali kada vam ponestane ideja za pripremu, osmelite se da probate nešto novo. U nastavku slede recepti za najukusnije letnje salate koje se vrlo jednostavno pripremaju.

Salata sa testeninom

Sastojci:

3 šolje testenine

2 šolje čeri paradajza sečenog na polovine

1 ½ šolje kuvanog slanutka

2 šolje rukole

1 šolja krastavaca sečenih na pola

1 šolja izmrvljenog feta sira

1 šolja listova bosiljka

½ šolje mlevenog bosiljka

½ šolje seckane mente

¼ šolje tostiranih pinjola

Dresing:

¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

3 kašike limunovog soka

1 kašičica senfa

3 čena belog luka

¼ kašičice crvene paprike

¾ kašičice morske soli

Priprema:

Prvo skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja. Kada je gotova, ostavite je da se ocedi. Za to vreme napravite dresing tako što ćete u činiji umutiti maslinovo ulje, sok od limuna, senf, beli luk i začine.

Zatim, u jednu veću činiju sipajte testeninu, a zatim polako dodajte i sve ostale sastojke, kao što su paradajz, rukolu, krastavce, feta sir i ostale. Kada su svi sastojci u činiji, preko njih sipajte dresing i dobro promešajte. Uvek možete po ukusu dodati još soli, bibera ili limunovog soka.

Ova salata je odličan obrok za vrele letnje dane, a možete je dodatno prilagoditi prema svom ukusu tako što ćete je:

- Učiniti posnom, tako što ćete umesto feta sira dodati masline ili sušeni paradajz.

- Napraviti tako da bude bezglutenska. Recimo, možete koristiti pastu bez glutena ili umesto paste skuvati kinou.

- Prilagoditi grčkoj kuhinji, tako što ćete u nju dodati crne masline, sitno sečen crni luk, mirođiju i grčki jogurt.

- Koristiti druge začine, kao što je svež origano, nana, ruzmarin ili bilo koji začin koji je po vašem ukusu.

Lagana salata od kelerabe

Sastojci:

¼ šolje maslinovog ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

2 kašičice meda

1 kašičica senfa

½ kašičice morske soli

1 velika jabuka, isečena na male pravougaonike

1 keleraba, oljuštena i isečena na isti način

¼ šolje tanko isečenog crnog luka

¼ šolje pečenih seckanih lešnika

¼ šolje sitno cseckanog peršuna

Priprema:

U jednoj većoj činiji umutite ulje, sirće, med, senf i so. Zatim dodajte kelerabu, jabuku, luk, lešnike i peršun. Ostavite salatu na kratko u frižideru da se ohladi, a zatim je servirajte.

Ova salata se izuzetno brzo sprema, a više o receptima možete pročitati na sajtu Moja Praktika. Takođe, u laganu salatu od kelerabe možete dodati i neke druge namirnice kao što su kruška, orasi ili sir.

Osvežavajuća Grčka salata

Tokom leta je svima dostupno sveže povrće koje je idealno za pravljenje obrok salata. Grčka salata je već nadaleko poznata, a sledi recept sa tačnim uputstvima za pripremu.

Foto: Marian Weyo/Shutterstock

Sastojci:

2 krastavca, icečena na sitne kockice

1 zelena paprika, sitno isečena

2 šolje čeri paradajza sečenogna pola

1 manje pakovanje feta sira, isečenog na kockice

½ šolje tanko isečenog crvenog luka

½ šolje kalamata maslina bez koštica

¼ šolje svežih listova nane

Dresing:

¼ šolje maslinovog ulja

3 kašike crvenog vinskog sirćeta

1 čen mlevenog belog luka

½ kašičice sušenog origana

¼ kašičice dižon senfa

¼ kašičice morske soli

malo bibera po ukusu

Priprema:

Najbolje je da prvo napravite dresing tako što ćete u manjoj činiji umutiti maslinovo ulje, sirće, beli luk, origano, senf, so i biber.

Zatim na jedan veliki tanjir poređajte krastavce, preko njih papriku, čeri paradajz, feta sir, crveni luk i masline. Preko svega sipajte dresing i lagano promešajte.

Salata od lubenice sa fetom i nanom

Svi ljubitelji slatko slanih kombinacija znaju koliko se voće dobro slaže uz salate. A kad dođe sezona lubenica ne postoji bolja opcija od toga da se doda i u salatu i dodatno doprinese svežini.

Sastojci:

5 šolja lubenice naseckane na kockice

1 šolja krastavaca isečenih na kockice

½ šolje tanko isečenog crvenog luka

½ šolje izmrvljenog feta sira

1 avokado isečen na kockice

¼ šolje listova nane ili bosiljka

½ halapenjo paprike po želji

Dresing:

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike soka od limete

½ čena mlevenog belog luka

¼ kašičice morske soli

Priprema:

U maloj činiji napravite dresing tako što ćete pomešati maslinovo ulje, limetu, beli luk i so. Ostale sastojke silajte u veliku činiju, a zatim ih prelijte dresingom. Po ukusu možete dodati još soli ili bibera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.