IMAMO POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Tokom vrelih letnjih dana nema ničeg boljeg od laganih i osvežavajućih salata, koje će vas zasititi i istovremeno vam pomoći da održite vitku figuru. Kombinacija svežeg povrća, sočnog voća, ukusnih sireva i aromatičnih začina je idealna, a obrok salate se vrlo brzo spremaju.
Foto: Liliya Kandrashevich/Shuttrstock
26.07.2023.|08:13
Izvor: PR
Čuveni domaći recepti su većini ljudi poznati, ali kada vam ponestane ideja za pripremu, osmelite se da probate nešto novo. U nastavku slede recepti za najukusnije letnje salate koje se vrlo jednostavno pripremaju.
Sastojci:
3 šolje testenine
2 šolje čeri paradajza sečenog na polovine
1 ½ šolje kuvanog slanutka
2 šolje rukole
1 šolja krastavaca sečenih na pola
1 šolja izmrvljenog feta sira
1 šolja listova bosiljka
½ šolje mlevenog bosiljka
½ šolje seckane mente
¼ šolje tostiranih pinjola
Dresing:
¼ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 kašike limunovog soka
1 kašičica senfa
3 čena belog luka
¼ kašičice crvene paprike
¾ kašičice morske soli
Priprema:
Prvo skuvajte testeninu prema uputstvima sa pakovanja. Kada je gotova, ostavite je da se ocedi. Za to vreme napravite dresing tako što ćete u činiji umutiti maslinovo ulje, sok od limuna, senf, beli luk i začine.
Zatim, u jednu veću činiju sipajte testeninu, a zatim polako dodajte i sve ostale sastojke, kao što su paradajz, rukolu, krastavce, feta sir i ostale. Kada su svi sastojci u činiji, preko njih sipajte dresing i dobro promešajte. Uvek možete po ukusu dodati još soli, bibera ili limunovog soka.
Ova salata je odličan obrok za vrele letnje dane, a možete je dodatno prilagoditi prema svom ukusu tako što ćete je:
- Učiniti posnom, tako što ćete umesto feta sira dodati masline ili sušeni paradajz.
- Napraviti tako da bude bezglutenska. Recimo, možete koristiti pastu bez glutena ili umesto paste skuvati kinou.
- Prilagoditi grčkoj kuhinji, tako što ćete u nju dodati crne masline, sitno sečen crni luk, mirođiju i grčki jogurt.
- Koristiti druge začine, kao što je svež origano, nana, ruzmarin ili bilo koji začin koji je po vašem ukusu.
Sastojci:
¼ šolje maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašičice meda
1 kašičica senfa
½ kašičice morske soli
1 velika jabuka, isečena na male pravougaonike
1 keleraba, oljuštena i isečena na isti način
¼ šolje tanko isečenog crnog luka
¼ šolje pečenih seckanih lešnika
¼ šolje sitno cseckanog peršuna
Priprema:
U jednoj većoj činiji umutite ulje, sirće, med, senf i so. Zatim dodajte kelerabu, jabuku, luk, lešnike i peršun. Ostavite salatu na kratko u frižideru da se ohladi, a zatim je servirajte.
Ova salata se izuzetno brzo sprema, a više o receptima možete pročitati na sajtu Moja Praktika. Takođe, u laganu salatu od kelerabe možete dodati i neke druge namirnice kao što su kruška, orasi ili sir.
Tokom leta je svima dostupno sveže povrće koje je idealno za pravljenje obrok salata. Grčka salata je već nadaleko poznata, a sledi recept sa tačnim uputstvima za pripremu.
Sastojci:
2 krastavca, icečena na sitne kockice
1 zelena paprika, sitno isečena
2 šolje čeri paradajza sečenogna pola
1 manje pakovanje feta sira, isečenog na kockice
½ šolje tanko isečenog crvenog luka
½ šolje kalamata maslina bez koštica
¼ šolje svežih listova nane
Dresing:
¼ šolje maslinovog ulja
3 kašike crvenog vinskog sirćeta
1 čen mlevenog belog luka
½ kašičice sušenog origana
¼ kašičice dižon senfa
¼ kašičice morske soli
malo bibera po ukusu
Priprema:
Najbolje je da prvo napravite dresing tako što ćete u manjoj činiji umutiti maslinovo ulje, sirće, beli luk, origano, senf, so i biber.
Zatim na jedan veliki tanjir poređajte krastavce, preko njih papriku, čeri paradajz, feta sir, crveni luk i masline. Preko svega sipajte dresing i lagano promešajte.
Svi ljubitelji slatko slanih kombinacija znaju koliko se voće dobro slaže uz salate. A kad dođe sezona lubenica ne postoji bolja opcija od toga da se doda i u salatu i dodatno doprinese svežini.
Sastojci:
5 šolja lubenice naseckane na kockice
1 šolja krastavaca isečenih na kockice
½ šolje tanko isečenog crvenog luka
½ šolje izmrvljenog feta sira
1 avokado isečen na kockice
¼ šolje listova nane ili bosiljka
½ halapenjo paprike po želji
Dresing:
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike soka od limete
½ čena mlevenog belog luka
¼ kašičice morske soli
Priprema:
U maloj činiji napravite dresing tako što ćete pomešati maslinovo ulje, limetu, beli luk i so. Ostale sastojke silajte u veliku činiju, a zatim ih prelijte dresingom. Po ukusu možete dodati još soli ili bibera.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.