Starinsku poslasticu napravljenu od krompira i punjenu šljivama, koja se kuva i na kraju uvalja u propržene prezle nema kod ne voli. Mogu se puniti i drugim voćem po želji.

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 500 g prezli

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 4 kašike griza

- 2 kašičice sode bikarbone

- brašno po potrebi

- šljive

Priprema:

- Očistite krompir i isecite na kolutove.

- Stavite da se kuva u posoljenoj vodi.

- Dok se krompir kuva vi propržite prezle sa malo ulja.

- Pazite da ne izgore, pa dodajte šećer i nastavite da mešate.

- Krompir ispasirajte, pa dodajte jaje, griz i sodu.

- Sipajte brašno i umesite mekano testo.

- Očistite šljive.

- Uzmite komad testa i na pobrašnjenoj površini ga spljoštite rukom, pa stavite polovinu šljive i oblikujte lopticu. Tako radite dok ne utrošite materijal. Vodite računa da loptice budu jednake veličine.

- U ključalu vodu stavite knedle i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Pazite da ih ne prekuvate.

- Procedite i uvaljajte u prezle.

- Na kraju ih pospite sa malo vanilin šećera ako želite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.