
Najveći materijalisti horoskopa: Obožavaju luksuz i žele da imaju samo najbolje u životu
Neki horoskopski znakovi jednostavno ne mogu da odole čarima luksuza i materijalnog bogatstva.
19.5.2025. 13:00
Najkvalitetnija rakija klekovača, koja se generacijama proizvodila u Bajinoj Bašti, služena je na najvažnijim svečanostima širom stare Jugoslavije, a danas, u obnovljenoj Zemljoradničkoj zadruzi, strani turisti degustiraju to tradicionalno piće Srbije.
25.06.2015.|09:00
Zemljoradnička zadruga "Bajina Bašta", koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta.
Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se piće proizvodi.
Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge, sadašnji direktor "BB klekovača" Milomir Jovanović, sa četvoricom kolega, odlučio je da nastavi proizvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovavče, i krenuo je u privatan biznis.
"Nastavili smo da radimo, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje", kaže Jovanović.
Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške.
"Pored toga spravljamo i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebalo da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za tridesetak dana", najavljuje Jovanović.
Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata te destilerije širom otvorena.
"Došli smo da probamo klekovaču jer takvu rakiju u Sloveniji nemamo", pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.
Njena proizvodnja se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.
"Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i da odleži u burićima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja", kaže podrumar destilerije Filip Živanović.
Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.
Više informacija o kleki: bbklekovaca
Izvor: Tanjug
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.