Oduševite klince: Šećernu vunu možete napraviti sami kod kuće, potrebno vam je samo malo umeća i volja

Jedan od omiljenih slatkiša svih mališana sigurno je šećerna vuna. S nestrpljenjem svi čekaju priliku da je sčepaju na nekom vašaru, na šetalištu na moru. A da li znate da je možete napraviti i sami u udobnosti svog doma?

Napravite sami šećernu vuni i oduševite klince, foto: muroPhotographer/Shutterstock
Napravite sami šećernu vuni i oduševite klince, foto: muroPhotographer/Shutterstock
.

Ono što će vam prvo trebati je veća plastična posuda, komad limenke, bušilica, šaraf i matica. Uz to pripremite čekić i nešto čime ćete izbušiti rupu na limenci.

Postupak:

Uzmite limenku, isecite je, obradite i na njoj izbušite rupe. Potom napravite otvor i na sredini poklopca pa u njega stavite dugačak šaraf i maticu i sve pričvrstite na bušilicu koja će zapravo okretati ceo mehanizam.

Kad je uređaj iz kućne radinosti spreman, vreme je da u lončiću rastopite šećer uz dodatak vode - mera šećera i vode je 3:1. (npr. tri velike kašike šećera na kašiku vode). Kada se šećer rastopi, spreman je za pripremu šećerne vune, piše 24sata.hr.

Improvizovani uređaj stavite u sredinu plastične posude tako da se ne dodiruju. Potom sipajte rastvor sa šećerom u limenku i uključite okretanje. Ubrzo ćete uočiti tanke niti koje izlaze iz rupica na limenki i skupljaju se na površini posude.