Kultura konzumiranja sendviča posebno je jaka u SAD, gde su snažno prisutne i prodvnice brze hrane, a u nastavku vam donosimo legendarne sendviče koje su Amerikanci pretvorili u brend, koje vi možete napraviti i u svojoj kuhinji.
Bánh mì
Ovaj sendvič je nazvan 'omiljenim sendvičem na svetu'. Radi se o vijetnamskom izumu na koji su uticali vijetnamski francuski kolonizatori. To je bogata mešavina kiselog povrća, svežeg začinskog bilja i paštete i/ili raznih vrsta mesa sa roštilja na podeljenom bagetu.
BLT
Sendvič od slanine, zelene salate i rajčice. Potiče od sendviča koji se konzumirao uz čaj iz viktorijanskog doba. Recepti za nešto slično pojavili su se već 1920. godine, iako se čini da izraz 'BLT' potiče iz ranih 1940-ih, prenosi 24sata.hr.
Sendvič za doručak
Pit Vels, restoranski kritičar za “New York Times”, nazvao je klasični sendvič za doručak - jaja, sir, slaninu, kobasicu ili šunku na pecivu, mafinu, kroasanu ili tostu - herojem među sendvičima.
Klub sendvič
Postoji teorija da je naziv ovog popularnog sendviča, razrada BLT-a - koji se nalazi na jelovnicima hotelskih usluga. Podrazumeva kombinaciju piletine, zelene salate i slanine. Naziva se klupskim jer je prvi put napravljen u “Saratoga” klubu, kockarskoj sobi u Saratoga Springsu, u Njujorku. Ponekad se pravi sa ćuretinom, umesto piletine, a šunka je dobrodošla u bilo kojoj verziji.
Kubanski sendvič
Svinjetina, šunka, salama, ponekad švajcarski sir, kiseli krastavci i senf na hrskavom hlebu - to je kubanski sendvič. Kao i kod mnogih sendviča i jela uopšteno – njegova istorija nije definisana. No ono što je gotovo sigurno je da ne dolazi sa Kube. Umesto toga, razvili su ga vlasnici kubanskih fabrika duvana na Floridi, kasnih 1800-ih. Gradsko veće ga je 2012. službeno nazvalo 'Tampinim sendvičem”.
Francuski sendvič
Francuski sendvič, sa tanko rezanom govedinom ili drugim mesom na dugom francuskom hlebu, čije su obe strane umočene u korićeno ulje iz tiganja, izmislio ga je Parižanin u Los Anđelesu – Filip Matju.
Pimento sir
Pimento sir - takozvana 'južna pašteta' - je sirni namaz prošaran komadićima crvene pimento paprike. O tome kakav sir i šta još ide u mešavinu predmet je mnogih rasprava. Neki kažu da nije ništa drugo do tvrdog čedar sira, pimenta i majoneza. Drugi ga prave na nešto bogatiji način – kombinaciju krem sira, belog luka, tabasco umaka, limunovog soka i/ili običnog sirćeta.
Mufuleta
Ovaj specijalitet Nju Orleansa je poput složenijeg sendviča u italijanskom stilu, okruglog oblika, koji je nastao u francuskoj kuhinji. Navodno je nastao od povremenih ručkova koje bi sicilijanski farmer jeli nakon što su svoje proizvode prodavali na obližnjoj pijaci.
Sastoji se od testa okruglog oblika, punjenog salamom/pršutom ili bilo kojim drugim italijanskim delikatesnim mesom, narezanim sirom, te salatom od maslina, belog luka, a ponekad i kiselim povrćem.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.