Može se popraviti? Šta da radite kada presolite jelo

So je osnovni začin i sastavni deo skoro svih vrsta jela , ali preterivanje može dovesti do nejestivog obroka. Na sreću, postoje neki trikovi uz pomoć kojih je moguće „popraviti“ presoljeno jelo.

Presolili ste, foto: Koldunova Anna / Shutterstock
Presolili ste, foto: Koldunova Anna / Shutterstock

Najlakše je isprati namirnice, na primer povrće kuvano na pari u preslanoj vodi ili meso koje je predugo stajalo u slanoj marinadi. Kad je jelo već pripremljeno, na raspolaganju su vam druge tehnike.

Ako su supa ili gulaš suviše slani, dodajte malo vode ili kokosovog mleka. Kad to nije moguće jer će jelo biti suviše tečno, dodajte krompir isečen na manje komade. Za ovu svrhu može poslužiti i pirinač ili malo brašna, a ključ je u skrobu koji upija so.

U potaž čorbe dodajte malo neutralne pavlake ili pomešajte kiselu pavlaku i jogurt pa ubacite na kraju kuvanja ili pre služenja. Nekad je dobar izbor malo limunovog soka čija bi kiselina trebalo da neutrališe preterano slan ukus. Ako nemate limuna, dodajte malo blagog sirćeta.

U istu svrhu mogu da posluže šećer ili med, ali ne preterujte, jer možete da postignete kontraefekat. Sigurna opcija je da na kašičicu stavite malo šećera, držite je nekoliko minuta na pari iznad šerpe, ali bez sipanja u jelo, prenosi Avaz.