6 ASTRO PAROVA kojima je TEŠKO kad su ZAJEDNO, a JOŠ TEŽE kada su RAZDVOJENI!
Ljubav je ponekad zaista teška...
15.12.2025. 20:00
Kurkuma u prahu koju možete kupiti u prodavnici sadrži mnogo aditiva, veštačkih boja i ukusa koji u potpunosti menjaju njenu prirodnu aromu. Ako imate gde da kupite sveži koren kurkume možete sami napraviti kurkumu u prahu i to pomoću naših saveta.
03.02.2016.|10:12
Krajem leta, širom Indije se kurkuma priprema, suši i melje za zimu jer je to kod njih jedan od najviše korišćenih začina. Ako u gradu u kome živite možete kupiti sveži koren kurkume onda i vi možete spremiti prah. Naravno ukoliko volite ukus i miris ovog jedinstvenog začina.
Kupovina
U celoj ovoj priči najvažnije je da znate odabrati pravi kvaliteten plod. Prah možete napraviti od svežeg i od sušenog korena. Kad je u pitanju sveži koren, njegov rok trajanja je veoma kratak i čim ga kupite morate ga pripremati (sušiti i mleti) a proces će biti nešto duži zato vam je naša preporuka da prah pravite od sušenog korena kurkume. Čak i ako je prethodno sušen, ukoliko koren nije hrskav nećete dobiti dobar prah već će se on brzo pokvariti.
Kupujte kurkumu organskog porekla glatke kore koja na sebi nema tragove plesni.
Priprema i sušenje
Kurkuma bi trebalo da se suši na direktnoj sunčevoj svetlosti i to tako da je pre sušenja isečete na manje komade poslažete na tanjire i ostavite na suncu da se suši. Koren treba da se osuši tako da bude u potpunosti hrskav bez ikakvih tragova tečnosti u suprotnom će se brzo pokvariti.
Nakon što se koren osušio od njega ćete lako napraviti prah tako što ćete ga jednostavno samleti u mlinu za kafu, zatim ga prosejati pa samleti još jednom da dobijete sitan prah. Koren je neophodno mleti odmah nakon sušenja dok je još hrskav.
Nakon što ste koren pretvrili u prah istresite ga na tanjir u tankom sloju i ostavite da se ohladi, a zatim ga spremite u staklenu teglicu sa hermetičkim poklopcem.
Izvor: Lifepressmagazine
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.