Zimnica u našoj zemlji ne može da se zamisli bez crvenih paprika i ajvara! A mnogi gurmani obožavaju baš ljutenicu, koja ima poseban ukus! Iako se kod nas sprema na razne načine, ruske domaćice imaju proveren recept za ovaj fenomenalan prilog uz bilo koji obrok!
Šta vam je potrebno od sastojaka?
4 crvene paprike
2 glavice belog luka
4 ljute papričice
250 ml ulja
250 ml vode
1 kašičica soli
70 g šećera
2 kašike sirćeta
Priprema:
Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije, piše Stil
Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Ovo će biti odličan dan za Device da postignu važan dogovor, a za Strelčeve da osave jak utisak na nadređene! Šta je sa ostalim pripadnicima Zodijaka!?
Koji horoskopski znaci bi trebalo da povedu računa o ishrani, ko će uživati u ljubavnim avanturama, a koga čeka ozbiljan posao, saznajte u nedeljnom horoskopu.