Odredite im svežinu jednostavnim testom za koji su vam potrebna jaja, prozirna staklena činija i voda. Stavite jaje u vodu i posmatrajte.

Potpuno sveže jaje – ako jaje stavite u posudu sa vodom i ono odmah poput kamena potone na dno posude, znači da je potpuno sveže.

Nedelju dana staro jaje – ako jaje uronite u vodu, ono potone, ali se jedna strana malo odigne, znači da je staro nedelju dana.

Tri nedelje staro jaje – ako jaje uronite u posudu s vodom, a ono se lagano podiže s dna posude, znači da je staro tri nedelje.

Staro jaje – ako jaje uronite u činiju sa vodom i ono ostane plutati na površini, znači da je jaje staro i bolje ga nemojte upotrebljavati.

Sad, kada znate koliko su vaša jaja svježa ili stara, pročitajte i odgovore na česta pitanja vezana uz nezaobilazna jaja:

Šta je poširanje?

Jednostavan postupak pripreme celih jaja kuvanjem bez ljuske. Priprema se tako da se u lonac doda voda i dve kašike jabukovog sirćeta i pusti se da voda prokuva. Jaje se razbije u posebnu manju posudu i polako ulije u lonac. Potom se lagano lopaticom belanac u vodi omotava oko žumanca kako bi poprimio lep okrugao oblik. Kuva se od tri do četiri minuta, potom vadi iz lonca i stavlja u mlaku vodu. Savet: Pre jela, jaja bi trebalo da budu dobro ohlađena i da se voda ne soli, kako bi se sprečalo odvajanje žumanca od belanca.

Šta znači zeleni rub oko žumanjka kuvanog jaja?

Ako smo jaje prokuvali , može se pojaviti zelenkasti rub, što se može sprečiti kuvanjem prema tačno određenim minutima, ali i naglim hlađenjem kuvanog jajeta.

Iz frižidera ili?

Dobro je jaja pre upotrebe izvaditi iz frižidera i izbegavajte nagle promene temperature. To smanjuje mogućnost zgrušavanja.

Koliko dugo treba kuvati jaje?

Za ukusno meko kuvano jaje potrebno je od 3,5 do 5 minuta, dok za tvrdo kuvana jaja treba od 10 do 12 minuta kuvanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.