Kako da UBRZATE proces kiseljenja kupusa, a da ne izgubi na ukusu?

Primenite neki od ovih trikova i uživajte u omiljenom zimskom ukusu.

Izvor: 24sedam.rs/K. O./24sata.hr  |  
Ilustracija; Foto: Creative Family/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Creative Family/Shutterstock
.

Ako postoji neka hrana koja je simbol zime, to je definitivno kiseli kupus. Volimo ga kao salatu sa paprikom, ali i u podvarku, sarmi...

Omiljena zimska namirnica je i zdrava, a jedini problem je strpljenje. Ko će čekati četiri do šest nedelja da se on lepo ukiseli.

Elem, za to ima rešenje! Ako želite brže da kiselite kupus kod kuće, postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći u tome.

Saveti za ubrzano kiseljenje kupusa

Ova tradicionalna zimnica može se napraviti po prilično pristupačnoj ceni, a potom se konzumirati tokom cele zime.

Za proces kiseljenja kupusa nije potreban specijalan prostor; mnogi to rade u svojim domovima i na balkonima.

Srednje i kasne sorte kupusa imaju više šećera, što je pogodno za fermentaciju. Glavica bi trebalo da bude čvrsta s manje oštećenim listovima. Takođe je važno da bude zelene boje i da je poželjno da bude široka kako bi njeni listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela.

Za početak temeljno očistite kupus i uklonite oštećene delove. Slažite glavice tako da koren bude okrenut nadole, a po potrebi isecite ostatak kupusa kako biste ga stavili između glavica i popunili prostor.

Izaberite odgovarajuću posudu; možete koristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, ali izbegavajte one od aluminijuma. Bitno je da posuda bude čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, a istovremeno sprečio širenje mirisa koji se stvaraju tokom procesa.

Toplije okruženje i šećer

Manje posude ili kante ubrzavaju proces, kao i toplije okruženje ili više temperature. Grubo rendani kupus, četvrtine ili polovine će se brže ukiseliti u poređenju s celim glavicama.

Osim toplijeg okruženja, dodavanje malo šećera u posudu takođe može ubrzati proces fermentacije.

Kupusu koji je iseckan treba od dva do sedam dana da bi se ukiselio, s tim da je povremeno potrebno uklanjati penu koja se formira tokom procesa, dok celim glavicama treba oko dve nedelje ili više, piše 24sata.hr.