DA LI ZNATE: Koje ulje treba koristiti za prženje, a koje za salate?

Na rafovima prodavnica danas se može pronaći veliki broj različitih vrsta ulja. Zbog toga su potrošači često u dilemi, koje ulje se koristi za prženje, a koje za pravljenje salata?

Foto: DenisProduction.com / Shutterstock
Foto: DenisProduction.com / Shutterstock
.

Maslinovo ulje je često simbol zdrave ishrane. Veoma je teško odrediti koja vrsta ulja je najbolja. Maslinovo se najčešće koristi za salate, jer nije dobro zagravati ga na visokoj temperaturi. Suncokretovo hladno ceđeno je takođe dobro za pravljenje preliva za salate, a ono obično rafinisano koristimo za pečenje, prženje, pohovanje.

Evo za šta je najbolje koristiti koju vrstu ulja:

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA). One regulišu probavu i daju telu energiju. Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidantima. Pospešuje rad mozga, jača imunitet i omogućava pravilan rad štitne žlezde.

Tačka dimljenja rafinisanog kokosovog ulja iznosi 232 °C, dok je tačka nerafinisanog kokosovog ulja 177 °C. Ovo ulje, koje je na sobnoj temperaturi u čvrstom obliku, hrani pruža posebnu aromu.

Najbolje je za kuvanje, dinstanje, prženje.

Nije preporučljivo za salate.

EKSTRADEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Bogato je zdravim mastima koje su odlične za srce, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ima protivupalna i brojna druga pozitivna svojstva. Ipak, za razliku od ostalih vrsta maslinovog ulja, ekstradevičansko počinje da dimi na znatno nižoj temperaturi, oko 150 stepeni, što znači da nije dobro za prženje i pečenje iznad ove temperature.

Najbolje je za dinstanje i kuvanje na pari.

Nije preporučljivo za pečenje i prženje na visokim temperaturama.

AVOKADO

Ulje avokada dobro je hladno u salatama, umacima ili napicima, ali i za pripremu tople hrane. Sadrži visok nivo oleinske kiseline, masne kiseline sa mnogo zdravstvenih koristi. Iako je tek odskoro popularno među kulinarima, već osvaja posebnim šmekom. Ima visku tačku dimljenja, kao i neutralan ukus, mada nije hemijski obrađeno kao, recimo, ono uljane repice. Cena je malo skuplja ali ako buste da izbegnete rafinisanu hranu, ovo je sjajna alternativa.

Najbolje je za prženje

Nije preporučljivo za ekonomično kuvanje.

SUNCOKRETOVO

Najrasprostranjenije u našoj kuhinji, ulje suncokreta je veoma bogato vitaminom E i dobro je za zdravlje arterija i srca. Ovaj vitamin ima snažan antioksidantni efekat, dobar je za prevenciju starenja ćelija, stimuliše imunosistem i obezbeđuje normalan razvoj nerava.

Suncokretovo ulje je izvor polinezasićenih masti i vitamina A, koji utiče na rast kostiju i zuba, sprečava infekcije.

Preporučuje se osobama sa arterosklerozom i hipertenzijom.

Najbolje je za prženje i dinstanje.

Nije preporučljivo za salate.

ULJE OD SEMENKI GROŽĐA

Ulje od semenki grožđa je jako dobro za imunitet, a stručnjaci preporučuju minimum 20 g dnevno. Ovo ulje sadrži značajne količine vitamina E, minerale kao što su cink, bakar, selen i procijanidin, koji usporava starenje. Ovo ulje je dobro za prevenciju vaskularnih oboljenja, poput arteroskleroze, piše Self.com.

Pokazalo se da osobe koje žive u područjima gde se učestalo koristi ovo ulje nemaju toliko problema sa kardiovaskularnim oboljenjima ili bolestima nervnog sistema, a antioksidanti u ovom ulju zaustavljaju degenerativne procese na mozgu kod starijih. Ovo ulje je dobro i za one koji imaju problema sa vidom i cirkulacijom.

Najbolje je za salate.

Nije preporučljivo za prženje.