Smatra se da je crveni luk poreklom iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu u celom svetu. Crveni luk se ranije gajio u vrtovima, a sada se gaji i na velikim površinama, jer je njegova primena raznovrsna i masovna u celom svetu. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine i koristi se svež, osušen ili na različite načine pripremljen.

Bogat je vitaminima i mineralnim materijama. Koristi se kao lek protiv crevnih oboljenja, kao oblog za reumatske i zapaljive procese, reguliše rad srca i nivo šećera u krvi. Ljut ukus i specifičan miris daju mu eterična ulja.

Luk sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Vekovima se crveni luk koristi za lečenje prehlada, upala i rana. Bilo bi dobro da što češće jedete sirovi luk jer na taj način podstičete produkciju dobrog holesterola u krvi, što znači i zdravije srce. Luk sadrži i veoma moćnu komponentu koja se zove kvercentin, a za koju je dokazano da preventivno deluje na nastanak kancerogenih oboljenja.

Sok istisnut iz crvenog luka čudotvorno deluje na ubode insekata. Ako vas ubode pčela ili osa, jednostavno istisnite malo ovog soka na ubod i trenutno ćete osetiti olakšanje. Brzo će nestati bol, crvenilo i otok. Zeleni delovi mladog luka su bogati vitaminom A i zato ih nikad nemojte bacati već ih uvek iskoristite u svojim jelima. Ako želite brzu salatu od luka, očistite jednu glavicu na tanke kolutove, bogato poprskajte limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i malo svežeg korijandera ili peršuna i poslužite. I nije baš da ide samo uz ćevape.

Obloge od sirovog luka:
Kod zujanja u ušima (narodni lek) Natopite vatu sokom crvenog luka i stavite je u uši, pre
spavanja. Ako vam jako zuji u ušima, menjajte vatu natopljenu (uvek svežim) sokom crvenog luka više puta tokom dana. Ponovite po potrebi.
Kod visoke temperature stavljaju se na tabane
Kod srčanih smetnji na listove nogu
Kod krvarenja iz nosa narezani luk stavlja se na vratne mišiće
Rane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom
Na promrzline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrab i oživljava ozeblo tkivo
Kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk sa malo maslinovog ulja stavlja se na
bolno mesto i zavije, i drži 1-2 sata
Za lečenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirćeta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče pre spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani deo.

Emisiju Domaćin možete da pogledate OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.