Cake koje niste znali: Ćufte će biti fenomenalne i svi će primetiti razliku, ako...

Ćufte u paradajz sosu ili sa prelivom, pa čak i kada se služe samostalno, jedno su od najomiljenijih jela.

Ćuftice, foto: y Nadezhda Nesterova / Shutterstock
Ćuftice, foto: y Nadezhda Nesterova / Shutterstock

Međutim, ne tako retko, čak i iskusnim domaćicama se desi da im ovi mesni uštipci ostanu žilavi i suvi. Ako ste mislili da je to do izbora mesa, prevarili ste se. Problem je u greškama koje pravite tokom pripreme, a kojih i niste svesni.

A da biste uopšte napravili kvalitetan obrok, saznajte kako da u prodavnici odaberete zdravo meso koje se nije pokvarilo usled visokih temperatura.

Ovakvi propusti se ne dešavaju kuvarima u restoranima, a svoj najbolji trik za pripremu ćuftica i uštipaka od mlevenog mesa podelio je jedan šef restorana u Britaniji.

Sigurno niste znali, ali mleveno meso treba marinirati pre prženja. Preporuka je i da ga makar dva puta "provučete" kroz mašinu za mlevenje mesa, kako bi komadići bili što sitniji i bolje formirali oblik loptice ili pljeskavice.

Ono što je takođe važno da znate jeste da su ćufte najukusnije ako se prave od dve vrste mesa, na primer svinjetine i junetine ili čak svinjetine i piletine.

Posle dvostrukog mlevenja mesa dodaju se začini. Možete ih izabrati po sopstvenom ukusu, ali preporuka šefa je da koristite samo biber, jer bi ostali mogli da iskuše meso. Trik je i da dodate ledenu mineralnu vodu u količini od 150 ml na 1 kg mlevenog mesa. Promešajte, a zatim prebacite u plastičnu kesu i istucite kuhinjskim čekićem, što je moguće pažljivije. Tako pripremljeno stavite u frižider na 3-5 sati da odmori i pusti sokove.

Na samom kraju dodajte luk, usitnjen u mašini za meso ili u blenderu i posolite po ukusu. U finalu ostaje prženje - u maloj količini biljnog ulja dok se sa obe strane ne pojavi hrskava korica.

Po želji, možete da ih uvaljate u hlebne mrvice ili brašno, ali ova verzija je kaloričnija.

Izvor: mondo