Tatarski biftek
Nemojte da vas naziv ovog neobičnog specijaliteta prevari, pa da pomislite da radi o komadu mesa pečenog sa začinima. Tatarski biftek je, zapravo, namaz od goveđeg mesa koji korene vuče iz daleke prošlosti. Tatari su komade mesa stavljali pod sedlo, gde se meso usled prisitska i konjskog znoja (soli), gnječilo i pretvaralo u meku smesu. Danas se ovaj specijalitet pravi na drugačiji način, a mi vam dajemo recept.
Sastojci
2 žumanca
2 kašike dižonskog senfa
4 fileta inćuna u ulju, sitno seckana
2 kašičice paradajz-pirea
1 kašičica Vusteršir sosa
Tabasko sos po ukusu
sveže mleveni crni biber
60 ml ulja
30 ml konjaka
1 mali crni luk, sitno seckan ili narendan
60 g oceđenih kapara
60 g sitno seckanih ili rendanih kornišona
4 grančice peršunovog lista
560 g bifteka, sitno seckanog
Priprema
U veliku činiju od rostfraja stavite žumanca, inćune i senf. Dobro promešajte, pa dodajte paradajz-pire, vusteršir i tabasko sos, biber i dobro izmešajte. Žicom postepeno umešajte ulje, a zatim i konjak. Umešajte luk, kapar, kornišone i peršun.
Dodajte sitno seckano meso i dobro izmešajte viljuškom ili rukama. Rasporedite na 6 ohlađenih tanjira i oblikujte u diskove. Poslužite odmah sa pomfritom i tostiranim hlebom.
Izvor: Hrana za dušu
"