Bakina zimnica: Paprika punjena kupusom na tri načina!

Polako počinje vreme spremanja zimnice. Pripremite recepte na vreme!

Priprema zimnice, foto: bakina kuhinja
Priprema zimnice, foto: bakina kuhinja
.

Potrebno je:

1.5 kg kupusa

15-20 malih paprika može somborka

150 gr. soli

150 gr šećera

500 ml. alkoholno sirećeta 9%

1,5 l vode

malo ljute paprike

celerov list

biber u zrnu

Priprema:

Kupus izrendajte (ribanac), posolite malo pa ga rukama izgnječite i ostavite 15 minuta. Papriku oprerite i izvadite seme.

Kupus cedite rukama i napunite kupusom. Mogu se zatvoriti listovima paprike ili zelenog paradajza ako želite. Redjajte i u oprane tegle izmedju stavite ljute papričice. Ubacite celerov list i zrna bibera.

U šerpu sipajte 1,5 litar vode i dodajte 500 ml sirećeta, so i šečer i izmešajte da se istopi.

Stavite plastične pritiskače i nalijte papriku, Zatvorte metalnim poklopcima.

1. Način

Staviti u rernu i uključiti na 90 stepeni, 91 min. Ostavite ih u rerni dok se ne ohlade.

2. način

Na ovu količinu tečnosti dodajte pola kašičice vinobrana i pola kašičice konzervansa i sa tim nalite, a potom dobro zatvorite!

3. način
U tegle staviti prutove rena i naliti. Ništa ne treba dodavati ali treba nadgledati posle 3-4 nedelje.Obavezno čuvati na hladnom i mračnom mestu.

Zimnica, foto: bakina kuhinja
Zimnica, foto: bakina kuhinja
.

Napomena:

U veći lonac ili duboku šerpu stavi se sloj krpa ili novina, zatim se poređaju zatvorene tegle sa zimnicim, svaka obavijena novinom - da se ne bi razbile ili naprsle.
U lonac se natoči topla voda do 1- 1,5 cm ispod gornje ivice tegli i zatim se sve zajedno zagreva. U toku pasterizacije, voda treba da je dosta topla, da struji, ali ne sme da vri. Određeno vreme pasterizacije računa se od trenutka kada voda počne da struji. Kada to vreme prođe, ringla se isključi, a tegle se ostave u toploj vodi dok se sve ne ohladi.

Pasterizacija se vrši ispod 100 stepeni da bi se sačuvali svi vitamini a uništili. U mnogim receptima piše da tegle treba pasterizovati određeno vreme. Za one koji ne znaju kako se to izvodi, evo najkraćeg objašnjenja.

Pasterizacija je postupak pri kojem se zimnica podvrgava temperaturama koje su niže od 100 stepeni Celzijusa, pri čemu se uništavaju mikroorganizmi koji izazivaju kvarenje, dok se spore ne uništavaju.

Zimnica koja je konzervisana pasterizacijom obično ne menja priprodan ukus, a vitamin C u dobroj meri ostaje očuvan.

Izvor: Bakina kuhinja