Zeleno povrće, cvekla i crno vino prirodno boje jaja, ali od SOKA GREJPA jaja izgledaju MAGIČNO!
Ako ste od onih koji vole da im jaja za Uskrs budu što šarenija, i pritom izbegavate veštačke boje, onda morate probati sok od grejpa.
Boja lavande
Želite da vam jaja budu boje lavande, stavite ih u šolju soka grejpa u koju ste prethodno dodali i kašiku belog sirćeta i ostavite ih neko vreme. Naravno, jaja prethodno morate skuvati.
Da biste ih prirodno ofarbali, poslužite se sledećim trikovima:
Crvenkasto-smeđa boja
Najpoznatija tehnika prirodnog bojanja je ljuskama luka koje jajima daju crvenkasto-smeđu nijansu. Ako želite nešto intenzivniju crvenu, u vodu s ljuskama dodajte kašiku sirćeta.
Žuta boja
Teško je postići intenzivno žutu boju jaja, ako su ona već po prirodi u boji sunca. Međutim, jarko žutu boju ćete dobiti kurkumom. Pomešajte pola kašike začina sa malo vode i ovu smesu dodajte u vodu u kojoj se kuvaju jaja. Da bi boja bila jarka, u lonac sa jajima možete staviti i malo jabukovog sirćeta.
Zelena boja
Zelenu boju jajima daje zeleno lisnato povrće poput peršina, spanaća ili koprive. Grubo ih naseckajte i kuhajte ga zajedno sa jajima.
Ružičasta boja
Jaja mogu biti i ružičasta, zahvaljujući cvekli. Isecite je na komade, dodajte je u pola litre vode sa dve kašike jabukovog sirćeta.
Plava boja
Plava boja jaja se dobija pomoću crvenog kupusa. Narežite ga, prokuvajte i u toj vodi kuvajte jaja.
Ljubičasta boja
Ljubičastu boju jajima daje crno vino, a intenzivnija je ako su jaja bela. Kuvajte ih u vinu desetak minuta, pa pustite da se dobro osuše.
U snimku koji sledi možete pogledati detaljna uputstva za farbanje jaja: