Obično se kaže da su žene mudrije, pa tako svoju pamet nasleđujete od majčinih gena, dok možete kriviti svog oca ako se malo udebljate, ali i zahvaliti mu ako uđete u pubertet ranije od školskih prijatelja.

Postoje osobine za koje možda ne znate od koga potiču, ali nauka ima neke dogovore.

Majčina mudrost

Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može da bude istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasleđujete od majčinih gena.

Metabolizam

Na osnovu studije objavljene u časopisu „Nature Communications“, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi takođe od majke.

Kilogram viška...

Međutim, ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve zavisi od drugih faktora kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, ali studija koju je objavio „New England Journal of Medicine“ ukazuje na to da morate da zahvalite ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih drugara.

Porodična anamneza

Porodična anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, posebno majčina porodica.

Rizici od Alchajmerove bolesti

Na osnovu studije objavljene u „Biological Psychiatry“, genetski rizici povezani sa Alchajmerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca

Verovali ili ne, na plodnost žene može da utiče gen nasleđen od oca.

Genetska disfunkcija

U studiji objavljenoj u „Scienceu“, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi da utiče na jajne ćelije žene, čineći je neplodnom.

Fokus

Ako imate problema sa koncentracijom, majka bi mogla da bude kriva.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niži nivo serotonina, veća je verovatnoća da ćete razviti poremećaje povezane sa nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u „JAMA Psychiatry“.

Šanse nisu baš 50/50

Naravno, vaš pol je definisan vašim genima, ali porodica vašeg oca mogla bi da igra ulogu u tome.

Braća i sestre

Studija objavljena u „Evolutionary Biology“ pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može da utiče na decu koju će on da ima.

Dlake

Istraživanje sprovedeno za studiju koju je objavio „PLoS Genetics“ pokazalo je da bi smanjenje kose moglo da bude rezultat oba roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.