Mnogi lekari i stručnjaci saglasni su oko toga da je prevencija najbolji način da se zaštiti reproduktivno zdravlje i direktnim uticajem na imunitet se obezbedi da sve funkcije organizma rade na najvišem nivou.

Jačanjem imuniteta prirodnim putem i uticajem na opšte zdravstveno stanje načinom života koji se vodi prepoznatno je kao preduslov za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Izbalansirana i zdrava ishrana, dovoljan broj sati sna i optimalna fizička aktivnost prednjače u tome.

Neka istraživanja pokazala su i da se kao razlozi neplodnosti kod muškaraca mogu dovesti u vezu sa nedostatkom vitamina C, selena i cinka ali i u konzumaciji alkohola i cigareta. Njima treba dodati značajan uticaj hroničnog stresa, gojaznost ili abnormalnu aktivnost štitne žlezde. Origano ulje je prepznato kao najmoćniji prirodni antiseptik

Brojna svetska i domaća istraživanja dokazala su benefite koje origano ulje može imati na ljudski organizam, pogotovo kod izgradnje i jačanja imunog sistema, ali su dokazana i njegova antibakterijska i antigljivična svojstva.

Ista ta istraživanja dokazala su da od procenta karvakrola (monoterpenski fenol sa jakim antiseptičkim dejstvom) u origano ulju zavisi i njegovo dejstvo. Što je njegov procenat veći, to je ulje efikasnije i bolje u delovanju protiv štetnih mikroorganizama koji mogu da prouzrokuju brojne infekcije u ljudskom telu.

Osim što predstavlja odličnu prevenciju kod gripa i prehlada, odličan je antioksidans i dokazano ima protivupalno dejstvo kod akutnih i hroničnih zapaljenskih plućnih bolesti.

Kako se kod muškaraca mogu javiti razne bakterijske i gljivične infekcije reproduktivnih organa, origano ulje može imati snažno dejstvo na njih. Posebno kod infekcija bešike i poremećaja rada prostate i dijareja, a koje su izazvane nekom od bakterija za koju je naučno dokazano da origano ulje deluje uspešno u borbi sa njima.

Najbolje je kupovati ulje divljeg origana čije pakovanje je obeleženo sa oznakom 100% organsko i čisto, bez drugih dodataka. I treba se pridržavati saveta kada je način konzumacije i korišćenje u pitanju. Čaj za prostatu kao odličan za prirodno očuvanje njene funkcije

Kod mladih muškaraca u reproduktivnom dobu ustanovljeno je da upala prostate može proći skoro bez simptoma i da bi preventivno uzimanje čaja za prostatu moglo da umanji verovatnoću od razvoja simptoma i daljeg obolevanja.

Kod akutnih upala važno je delovati tačno onako kako je lekar savetovao, a upotreba čaja za prostatu pokazala se kao značajno efikasna kod različitih upala ali i uvećanja, a sve to zbog svog antiinflamatornog dejstva kojim smiruje upalu, smanjuje otok i sprečava dalji razvoj infekcije.

Ukoliko nema utvrđenog prisustva bakterija čaj za prostatu se pije samostalno, a ukoliko postoje i određene bakterije onda se on koristi u kombinaciji sa još jednom čajnom mešavinom. Spermogram i spermokultura važni su u dijagnostici steriliteta

Razlozi steriliteta kod muškaraca odnosno neplodnosti mogu biti razni i mogu se odnositi na poremećaje na hormonskom nivou (libida ili testosterona), na erektilnu disfunkciju (impotenciju), ali mogu biti i u direktnoj vezi sa pokretljivošću spermatozoida. U potencijalne uzroke treba dodati i fizičke povrede testisa, ali i eventulano postojanje neke od polno prenosivih bolesti.

Rezultati istraživanja sprovedenih kod muškaraca u Evropi, Australiji i Severnoj Americi pokazali su da je količina semene tečnosti kod muškaraca opala za neverovatnih 50% u zadnjih 40 godina.

U dijagnostici, veliki značaj ima spermogram koji predstavlja stručnu analizu semena pod tačno određenim uslovima i okolnostima kako bi rezultat bio validan. Spermogram predstavlja rutinsko i bezbolno mikroskopsko ispitivanje kod inferiliteta, sa velikim dijagnostičkim značajem. Ispituje se broj spermatozoida u uzorku koji je specijalno pripremljen, zatim njihova pokretljivost i oblik.

Spermokultura radi se obično zajedno sa spermogramom jer se u spermi nalazi 99% sekreta prostate, pa se na ovaj način može utvrditi da li u njoj postoje neke bakterije ili infekcija koja može uticati na reproduktivno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.