Norvežanka Sesil Fjelhoj (29) koja živi u Londonu srela je na ovoj aplikaciji za upoznavanje Sajmona Levijeva (32) iz Izreala koji joj se predstavio kao trgovac dijamantima. Zgodan, naočit, šarmantni milioner “oborio ju je s nogu”. Međutim, rasplet te romanse ostavio je jezive posledice na nju, a po njenoj priči snimljen je i dokumentarac “The Tinder Swidler” na Netflixu.

Prvi sastanak zakazali su u Four Seasons hotelu u Londonu i Sesili kaže da je odmah bila privučena. Izraelac se pojavio u društvu telohranitelja i rekao joj da je direktor jedne kompanije koja trguje dijamantima.

- Upoznala sam čoveka svog života na Tinderu, tako glasi moja zabluda. Kad sam se otreznila, shvatila sam da sam u dugovima do guše, suicidalna i u teškoj depresiji, a uspeo je da mi uništi život za samo šest meseci veze - otkrila je Sesili.

Već tada ju je pozvao da mu se pridruži u letu njegovim privatnim avionom do Bugarske, gde je imao poslovni sastanak. Pristala je.

- On jednostavno isijava neko samopouzdanje, ne možete da mu ne verujete. Otišli smo do Sofije, tamo smo prenoćili i tad sam primetila ožiljke na njegovim leđima. Rekao mi je da je bio u zatvoru u Južnoj Africi nakon što su mu poslovni partneri smestili antisemitske napade - kaže Sesili, dodajući da je ona bila idealna žrtva jer se tek doselila u grad u kome nikoga ne poznaje, te je bila usamljena.

Kad su se vratili u London, poslao joj je 100 crveih ruža. Čak je išao i u Oslo kada je Sesili tamo otišla da poseti porodicu. Veza je brzo napredovala. Rekao joj je da je na pragu toga da sklopi ugovor vredan 51 miliona funti, zbog koga je u opasnosti i da mu je rizično da se vrati u London. Onda joj je rekao i da mu je njegov bezbednosni tim savetovao da otkaže sve kreditne kartice da neprijatelj ne bi mogao da ga prati.

- Sve to mi je imalo smisla - kaže Sesili.

Zato je pristala da mu da ovlašćenje za svoje kartice, iako se zbog toga brinula.

Ispostavilo se da on najmanje sedam godina “lovi” žrtve na Tinderu, tako što se razmeće luksuznim komadima odeće, automobilima i dijamantima koje navodno poseduje.

Kada opčini ženu, onda počinje standardna priča prevaranata - račun u banci odjednom mu je zamrznut i treba mu pomoć. Tim prevarama do sada je prikupio 7,4 miliona funti.

- Svi mi imamo neku horor priču o internet ljubavima, a Tinder je savršen za monstrume poput njega - kaže Sesili, koja se sa njim na Tinderu susrela januara 2018. godine, par meseci nakon što se preselila u London.

- Ljudi mi sada kažu da sam bila glupa, ali zaista sam verovala da mu je život u opasnosti - kaže Sesili.

Levijev ju je pritiskao da mu iznajmi kuću vrednu 11.000 funti mesečno, uveravajući je da će on to kasnije sve platili. Meseci su prolazili, a novca nije bilo. Onda, tri meseca kasnije, poslao joj je slike iz ambulantnih kola, rekavši joj da je napadnut.

Sesili je digla kredit od 18,500 funti i odletela u Holandiju gde je on bio kako bi mu dala novac.

2018. godinue, on je putovao po Španiji, Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj i Italiji - sve na njen račun.

Samo 13 nedelja nakon njihovog prvog sastanka, Sesili je već bila u dugu od 185.000 funti. Sve je počelo da se razmotava kada joj je Sajmon dao ček na 369.000 funti. Kada je otišla u banku da ga unovči, ispostavilo se da je ček nevažeći.

Kada je sve objasnila banci, saznala je da je Levijev već pod istragom jer je na sličan način varao brojne druge žene. Sesili ga je blokirala vratila se u Norvešku. Slučaj je prijavila policiji i dobila je obaveštenje da teško da će išta moći da se uradi jer je svojevoljno dizala kredite. On ju je zvao sa nepoznatih brojeva i ostavljao poruke poput:

"Pazi šta radiš jer za svaku akciju postoji reakcija". I to je prijavila, bez reakcije policije.

Saznala je da se Sajmon zapravo zove Šimon Hajt i da je već bio osuđivan na dve godine zatvora u Finskoj jer je od tri žene prevarom uzeo 167.000 funti. Oslobođen je marta 2017. godine i deportovan je u Izrael, gde je bio na poternici zbog prevara sa čekovima.

Kada je Sesili rešila da istupi sa svojom pričom, novinari su pronašli njegove roditelje. Njegova majka izjavila je da sa njim nije pričala od njegove 18. godine. Saznalo se i da je koristio nekoliko lažnih identiteta i da iza sebe ima nebrojeno razbojništva, piše Srbija danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.