Sekret koji je prisutan u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih komplikacija, uključujući bronhitis i upalu pluća.

Centar za kašalj se nalazi u mozgu. Aktivira se usled nadražaja od strane virusa ili različitih alergena, a kada je u pitanju prehlada ili grip, skoro da je neizostavan.

Doktorka Husein koja je popularna na društvenoj mreži TikTok redovno daje javnosti praktične i korisne informacije vezane za zdravlje

Nedavno je publiku obavestila da je njen najgledaniji video u 2021. bio onaj u kome upozorava da je pročišćavanje grla kašljanjem zapravo kontraproduktivno, iako većina nas upravo to radi kad oseti da muku muči sa šlajmom, odnosno sluzi izlučenoj od strane respiratornog sistema.

Doktorka je objasnila da pokušajima da kašljem izbacimo šlajm možemo samo da pogoršamo situaciju tako što ćemo iziritirati grlo.. Ovo se najpre odnosi na kontinuirano "khm-khm" kašljucanje, a ne na žestoko iskašljavanje koje je ponekad neophodno.

Stručnjaci sa Univerziteta Teksas savetuju pojačanu hidrataciju kako bisze smanjii potrebu za čišćenjem grla, te tvrde da svaki put kad osetite poriv da kašljanjem izbacite sluz treba da popijete malo vode. Dr Husein dodaje i da možete da pokušate metod tihog kašljanja, odnosno nešto poput dahtanja ili izbacivanja vazduha iz grla na suvo bez suvišnog naprezanja, piše Srbij danas.

@throatdoc It’s been a ride! Love teaching about throat issues! #throatdoctor #ent #otolaryngology #throatclearing #mucus #postnasaldrip #medicaleducation #didyouknow ♬ The People using my sound have more likes than me - Geometry Fox

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.