Da li ste čuli za termin "puma"? Spisateljica Linda Loven definiše “pumu” ili “kuguarku” kao stariju ženu koju prvenstveno privlače mlađi muškarci. Iako ne postoji tačna razlika u godinama koje partneri moraju imati, žena obično ima 35 godina ili više, a muškarac sa kojim ima seksualne odnose je najmanje osam godina mlađi od nje. Dok neki smatraju da je izraz “puma” seksistički i pogrdan, drugi ga vide kao osnažujući, a takve žene kao nezavisne, seksualno samopouzdane žene.

Istraživanja koja ispituju ovu vrstu odnosa su ograničena, osim nedavnih intervjua sa 55 žena iz Montreala. Intervju je vodila profesorka roda i seksualnosti Milane Alari. Pitala se da li su takve žene oslobođene kulturnog imperativa da se predstave kao manje poželjne i manje seksualno asertivne od muškaraca? Odnosno, da li tradicionalna rodno zasnovana očekivanja osporavaju šta je prikladno za starije žene u smislu seksualne želje i ponašanja?

Osnaživanje

Seksualna dinamika u vezi u kojoj je žena starija od muškarca donekle odstupa od tradicionalnih normi, ali ih može i pojačati. U vezama koje prkose tradicionalnim normama, žene su slobodnije da izraze i traže seksualno zadovoljstvo. Ovo je dodatno poboljšano pomoću nekoliko faktora:

Veća izdržljivost mlađih muškaraca

Jači seksualni nagon mlađeg muškarca, izdržljivost i pouzdana erekcija povećavaju seksualno zadovoljstvo starije žene. Ovo je u suprotnosti sa starijim muškarcima koji mogu biti veoma osetljivi na svaki mogući nagoveštaj da njihova muškost opada ili izostaje, što onda može negativno uticati na seksualno zadovoljstvo žene.

Iskusnije žene

Starija žena shvata da mlađi muškarci možda žele seksualnog partnera koji je seksualno iskusan, samouveren i aktivan u krevetu, a mnoge mlađe žene nemaju ove osobine. Mnoge starije žene su rekle da njihov mlađi partner želi da bude sa ženom koja je samouverena, zna šta voli u krevetu i koja se ne plaši da to kaže.

Žene koje preuzimaju odgovornost

Mlađi muškarci su otvoreniji prema ženama koje preuzimaju odgovornost za svoje seksualno zadovoljstvo. Naime, stariji partneri signaliziraju šta žele tokom seksualnog odnosa, kakve su njihove fantazije i da li žele stimulaciju klitorisa, kunilingus, igranje uloga ili druge slične aktivnosti, piše zivim.gloria.hr.

Češći ženski orgazami

Milane Alari je rekla da je kod žena veća verovatnoća da dožive orgazam sa mlađim, brižnim i nesebičnim ljubavnicima. Naime, mogu da pregovaraju sa njima o seksualnim fantazijama koje žele da isprobaju. Isto tako, njihova izdržljivost i pouzdana erekcija su važan faktor u seksualnom zadovoljstvu žene.

Muškarci su ti koji zavode

Pošto smo otkrili da zaista mnogi muškarci preferiraju starije žene, zanimljivo je pogledati kako te veze počinju. Stereotip je da starije žene odmeravaju mlade momke, pa su neke od žena prenele svoja iskustva u vezi sa mlađim muškarcima. Mnoge su rekle da su ih muškarci zaveli, a ne obrnuto. Suprotno popularnom verovanju, retko koja žena sebe smatra lovcem u igri zavođenja.

Kakav narativ o starijim ženama nameće društvo?

Kroz razgovore sa Milanom, starije žene su pridavale značajnu vrednost erektilnim sposobnostima muškaraca. Dok su neke starije žene smatrale da ih mlađi muškarci „koriste“ kao seksualne objekte, a ne kao stvarne osobe. Pored toga, neke žene su izrazile osetljivost na kulturne stereotipe da ne bi trebalo da se predstavljaju kao izrazito seksualna bića.

“Često su bile rastrzane između želje da se predstave kao seksualno osnažene žene i želje da izbegnu povezanost sa stigmatizovanim kulturnim prikazima ‘puma’”, zaključila je Milane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.