ZAGORELA vam je hrana? Uopšte ne morate da bacite jelo, već ga spasite OVIM TRIKOVIMA!

Svima nam se ponekad prilikom kuvanja ili pečenja dogodi da nam zagori hrana, a onda nam ostane i miris spaljene hrane koji se zavukao u svaki kutak doma. Srećom, ne morate odmah baciti hranu koja je zagorela, uz pomoć ovih sedam saveta može i dalje da bude odlična.

Ilustracija Foto: Ton Bangkeaw/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ton Bangkeaw/Shutterstock
.

Promenite posudu za kuvanje

U slučaju da zagori samo donji deo posude, najlakši trik je da promenite lonac i izbegnete struganje i mešanje zagorele hrane.

Isecite zagoreli deo

U slučaju da tokom kuvanja zagori određeni komad mesa, povrća ili bilo koje namirnice, jednostavno odstranite taj deo. Na taj način možete da izbegnete kvarenje ostatka jela.

Koristite krompir

Da, dobro ste pročitali. U slučaju zagorele hrane, krompir je namirnica koja može da spasi, jer on upija mirise i ukuse jela. Ako ste spalili posudu u kojoj je neko jelo, možete da ostružete i isečete krompire i dodate ih u posudu. Zatim da nastavite da kuvate/pečete jelo na laganoj vatri. Nakon toga samo izbadite krompir, ili ako vam se uklapa u recept, možete ga i ostaviti.

Dodajte kiseli sastojak

Ako je hrana malo zagorela, dodajte kisele sastojke i izjednačite ukus. Možete da birate između soka od limuna, sirćeta, belog ili crnog vina, paradajza, u zavisnosti od jela.

Koristite kremaste proizvode

U slučaju da je hrana malo zagorela, možete da dodate mlečne proizvode poput pavlake za kuvanje, maslaca ili mleka.

Dodajte prelive/začine

Kada vam jelo sa roštilja zagori, dodajte prelive kako biste uravnotežili ukus. Slatkoća umaka poput brusnice prikriva miris zagorelog i čini hranu prijatnijom za konzumiranje, prenosi vecernji.hr.