Uz ove TRIKOVE, više nećete nositi odeću na hemijsko čišćenje! To ćete moći da učinite sami u svom domu!

Nezavisno od toga da li je vaš motiv finansijske prirode ili želite da zaštitite životnu sredinu, odluka o samostalnom čišćenju odeće umesto hemijskog je vrlo pohvalna.

hemiijsko čišćenje, foto: ivan_kislitsin/Shutterstock
hemiijsko čišćenje, foto: ivan_kislitsin/Shutterstock
.

Uz malo truda i nekoliko korisnh trikova koje ćemo vam u ovom tekstu predočiti , postaćete majstor “kućnog hemijskog čišćenja”.

Šta znači “suvo” hemijsko čišćenje?

Uprkos nazivu, hemijsko (suvo) čišćenje podrazumeva vlaženje odeće. Međutim, u te svrhe se ne koriste klasični deterdženti niti mašine za pranje koje svako od nas ima. Radi se o specijalnim tečnostima za čišćenje koje se upotrebljavaju umesto vode. Iz tog razloga se preporučuje ovakav način čišćenja za predmete od kože, vune i svile, jer voda može da naruši njihov kvalitet.

Ako na etiketi piše “isključivo hemijsko čišćenje” da li je to stvarno tako?

U većini slučajeva na to ne treba da obraćate pažnju. Navođenje da se nešto čisti samo hemijskim putem je zapravo način proizvođača da se ogradi od činjenice da bi potrošač komad odeće mogao da upropasti klasičnim pranjem. Sasvim je moguće ručno oprati kašmir, svilu, vunu, pa čak i veštačko krzno. S druge strane, ako na kožnoj jakni stoji ovakva etiketa, trebalo bi to da ispoštujete i obratite se profesionalcima za pomoć, piše cdm.me.

Kako ukloniti fleke?

Pre nego što započnete sa čišćenjem, pogledajte da li na etiketi piše na kojoj temperaturi se sme odeća prati, kao i da li trpi sušenje u mašini. Za uklanjanje fleka će vam trebati sredstvo za pranje rublja ili odstranjivanje fleka, dva peškira od mikrofibera i posuda sa vodom. U vodi razmutite deterdžent i tretirajte tkaninu jednim peškirom. Ukoliko je fleka uporna ostavite je potopljenu u posudi neko vreme. Potom se poslužite suvim peškirom da uklonite višak vode. Pasta od sode bikarbone vam takođe može pomoći kod tvrdokornih mrlja.

Kako se upustiti u ručno temeljno pranje?

Ovi poduhvati važe samo za kapute koje sezonski perete. Pre nego što započnete sa pranjem pročitajte etiketu. Ako je reč o dugom kaputu, najbolje bi bilo da ga u mlakoj vodi potopite u kadi. Potom prelijte preko kaputa mešavinu mlake vode i deterdženta za ručno pranje. Peškirom od mikrofiber vlakana tretirajte područja oko zglobova, pazuha i kragne. Nakon što ste sa njima završili, pređite peškirom lagano duž svih površina kaputa. Pre nego što ispraznite kadu sa prljavom vodom, ostavite kaput u vodi oko 15 minuta.

Nakon toga poželjno je da ga okačite na vešalicu kako biste ga pod tušem lakše isprali. Pobrinite se da ocedite što je moguće više vode pritiskanjem suvog peškira o materijal, a nikako klasičnim ceđenjem. Postavite kaput da se suši na prozračnom mestu u hladovini.