TRI saveta kako da BRZO i EFIKASNO uklonite FLEKE od crvenog i bobičastog VOĆA!

Ovo su jednostavni i brzi trikovi za uklanjanje fleka od voća.

Ilustracija, foto: HalynaRom/Shutterstock
Ilustracija, foto: HalynaRom/Shutterstock
.

Tokom leta najviše jedemo sveže voće - od onog krupnijeg, pa sve do sitnog, bobičastog, pa su fleke od voća neizbežne, i često ih ne može skinuti ni dobar deterdžent.

Sočno voće je najčešći razlog zbog kojeg je mnoga garderoba bačena, ili nepravedno "osuđena" samo za kuću.

Međutim, i voćne fleke mogu da nestanu ako se tretiraju na pravi način.

Predstavljamo vam pouzdanu i isprobanu metodu za uklanjanje ovakvih fleka.

Tajna je u ključaloj vodi

Najbolji način za uklanjanje fleka od voća jeste provrela voda i, što je najbolje od svega, ništa ne košta. Što brže budete reagovali, rezultati će biti bolji.

Napunite džezvu vodom i stavite je na šporet, kao kada kuvate kafu.

Dok čekate da voda proključa, nežno protrljajte fleku čistom krpom. Nemojte prejako trljati tkaninu kako fleka ne bi prodrla još dublje.

Izvrnite odevni predmet kako biste fleku prelili iznutra na spolja, jer će tako fleka izaći iz tkanine. Potom ga rastegnite preko velike kofe, da bude što zategnutiji.

Kada voda proključa prosipajte je iz džezve na što većoj udaljenosti od tkanine, kako biste izbacili fleku sa što više ključale vode. Nastavite da prelivate sve dok fleka ne nestane.

Nakon toga prostrite odevni predmet preko žice i budite bezbrižni.

Uporne fleke od voća

Ponekad su fleke od bobičastog voća toliko uporne, pa ne nestaju lako. Tada je potrebno potopiti fleku u posudi punoj sirćeta, nakon standardnog prelivanja ključalom vodom.

Ostavite odeću potopljenu sat vremena, potom je isperite i okačite. Sunce će poboljšati isterivanje fleke, kao iizbacivanje mirisa od sirćeta.

Ako niste supeli da skinete fleku nakon svih ovih koraka, onda je vreme da iskoristite tehniku sa pastom za zube.

Isperite vaš odevni predmet hladnom vodom, potom prstima utrljajte pastu za zube na mesto gde je fleka i koristite tehniku pritiskanja više nego trljanja. Isperite i okačite da se suši.

"Prva pomoć" u skidanju fleka od voća

Ako niste u prilici da ključalom vodom ili pastom za zube skinete fleku, a nalazite se u kafiću, zamolite konobara da vam donese polovinu limuna.

Iscedite sok pravo na fleku i lagano istrljajte limunom, pa je izložite suncu što je više moguće, kako bi fleka brže nestala.

Izvor: Magazin novosti