Jaja se farbaju na Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja". Pravio koje vernici poštuju je farbanje barem jednog jaja u crvenoj boji, a to jaje se naziva čuvarkuća.

To jaje, zbog svoje crvene boje, simbolizuje prolivenu Isusovu krv. Neki veruju da će ono čuvati kuću i ukućane od loših stvari i većina vernika ga čuva do sledeće godine, kada će ga zameniti novo crveno jaje. Šta treba da uradite sa starom čuvarkućom?

Kada se ofarba nova čuvarkuća, vreme je da se rešite stare. Međutim, narodni običaji kažu da čuvarkuću nikako ne treba bacati jer donosi zlo, već da je treba zakopati u dvorištu ili pustiti niz reku.Prema nekim običajima, to jaje se baci niz reku, u smislu da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega umesto na kuću koju je sačuvao, ali ga danas većina ljudi zakopa u dvorište ili bilo koju zemlju, ili ispod drveta.

Jaja se farbaju i u subotu pred Uskrs, a običaj je da se na dan praznika, pa i naredna tri dana jaja uvek nose kao “poklon” ako posećujete nekog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.