Rešite se grinja i alergije, napravite ovaj domaći sprej! (RECEPT)

Ako spadate u one osobe koje muku muče sa alergijama na grinje i prašinu, morate pročitati ovaj tekst

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos

Alergije na grinje su jedne od najčešćih inhalacionih alergija jer su naši domovi prepuni ovih nezgodnih parazita.

Koliko god da čistimo kuću, nikako da ih se rešimo er je reč o nevidljivim malim i lukavima stvorenjima koji obitavaju u posetljini, nameštaju, tepisima i zavesama.

Postoji jedan trik uz pomoć kojeg ćete uspeti da ih pređete i rešite ih se, a potrebne su vam samo dve stvari: flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića.

Sprej za uništavanje grinja sa nameštaja

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za delove nameštaja koje ne možete da perete

Za posetljinu i zavese

Nekoliko kapi ulja sipajte u dozu deterdženta koju inače koristite.

Srej za uništavanje grinja sa tepiha

Pomešajte 10 kapi ulja sa sodom bikarbonom i kroz sito prosejte po tepihu. Nakon pola sata usisajte.

Opajajte kuću

Uzmite metlu ili pajalicu za prašinu sa dužom dršekom, te temeljno očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne i lustere od paučine. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih. Takođe, nemojte zaboraviti da očistite i terase i ogradice jer tu pauci rado pletu svoje mreže.

Očistite draperiju i operite zavese

Skinite sve draperije, pa istresite prašinu, a onda ih operite ili odnesite na hemijsko čišćenje ukoliko ste u mogućnosti. Takođe, zavese prvo istresite, a onda uklonite eventualne fleke, operite ih ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene.

Vodite samo računa da zavese od pamučnih materijala ili mešavine vlakana perete u mašini, na nižoj temperaturi, sa veoma slabom centrifugom.

Čipkane zavese treba da perete ručno i nikako ih nemojte rastezati i prejako cediti. Najbolje bi bilo da ih ostavite da otkaplju na sušaču, te ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Imajte na umu da ih je najbolje okačiti blago vlažne.

Obrišite prašinu

Najbolje sredstvo za brisanje prašine je kropa od mikrofibera, te njom obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Za manje pristupačne delove, uzmite prašak kojeg ste, nakon pajanja, oprali i osušili.

Domaćice obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Kada sve završite obrišite prašinu s biljaka, uz pomoć vlažne krpe.

Usisavanje podova i tepiha

Usisavanje je neophodno kod generalnog sređivanja. Nikako nemojte usisivačem da kupite sitne predmete koje mogu da se zapuše u usisisavaču poput spajalica, ukosnica, sitnih igračaka.

Izvor: Stil.kurir.rs