Predlog JELOVNIKA za Badnji dan: Od posnog predjela do deserta

Badnji dan je vreme kada se svi članovi porodice okupljaju oko zajedničke trpeze. Najčešće se na njoj nalazi neparan broj posnih jela, a neizostavan deo su hleb, riba, krompir salata, salata od kiselog kupusa...

Izvor: Stvar Ukusa  |  
Foto: Pearl PhotoPix / Shutterstock
Foto: Pearl PhotoPix / Shutterstock
.

Osim ovih jela tu su i čuveni prebranac, turšija, med, crno vino i rezanci sa orasima,

Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe.

Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela. Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. U nastavku, pripremili smo recepte od predjela, salata, preko glavnog jela i dezerta.

Posni prebranac

Sastojci:

500 g krupnog pasulja,

500 g crnog luka,

biljni začin,

aleva paprika,

biber u zrnu,

2 dl ulja,

so

Priprema:

Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.

Kompot od suvih šljiva

Sastojci:

250 g suvih šljiva

80 g šećera

1 l vode

limunova kora

Priprema:

Dobro oprati suve šljive i staviti u 1 l vode oko 2 sata, da nabubre. Onda ih kuvati u istoj vodi u kojoj su stajale zajedno sa limunovom korom i šećerom. Kompot je kuvan kad šljive omekšaju.

Posna pogača

Sastojci:

1 kg brašna

oko 1/2 l mlake vode

1 kocka svežeg kvasca

1 kašičica soli

2 kašičice šećera

2 dl ulja

Priprema:

Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti na toplom da nadoðe. U brašno dodati nadošli kavasac, ulje i so pa uz dolivanje vode umesiti testo. Testo izručiti na pobrašnjenu dasku za mešenje pa mesiti dalje sve dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno testo da na toplom mestu da naraste. Kad udvostruči zapreminu premesiti ga.

Oblikovati pogaču i spustiti u podmazanu tepsiju. Viljuškom napraviti na pogači šare i premazati je uljem.Peći u zagrejanoj pećnici, prvo na jačoj temperaturi, a zatim na umerenoj dok pogača ne porumeni. Izvaditi je iz pećnice, dobro isprskati vodom i odmah uviti u čisti stolnjak.

Salata od kiselog kupusa

Sastojci:

400 g kiselog kupusa

2 kisela krastavca

1 šargarepa

4 kašike ulja

ren

Priprema:

Kupus izrezati na rezance. Dodati izrendanu šargarepu, malo izrendanog rena, iseckan kiseli krastavac i iseckanu manju glavicu crnog luka.Sve dobro izmešati i preliti uljem. Ili jednostavno iseckati kiseli kupus, preliti uljem i posuti tucanom (ili alevom) paprikom.

Salata od krompira

Sastojci:

1 kg krompira

3 glavice crnog luka

peršunov list

1 dl ulja

sirće

biber

so

Priprema:

Oprati krompir i skuvati ga. Ocediti i poklopiti. Kad se prohladi oljuštiti i iseći na tanke kolutove.

Luk, oprati, ocediti, iseckati i pomešati sa krompirom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vruć krompir preliti uljem i sirćetom razblaženim vodom.

Preručiti u drugu činiju, pa posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti.

Som u umaku

Sastojci:

6 šnicli soma

2 glavice crnog luka

200 g šampinjona

200 g svežeg paradajza

200 g sveže paprike

2 dl belog vina

2 dl ulja

peršunov list

malo brašna

biber

so

Priprema:

Šnicle soma posoliti, uvaljati u brašno i naglo propržiti na vrelom ulju. Izvaditi, pa na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk, papriku sečenu na rezance, isečen paradajz i šampinjone sečene na listiće. Dinstati zajedno dok ne omekša.

Na kraju umak posoliti i pobiberiti; Dodati seckani peršunov list i naliti belim vinom.

Pržene šnicle soma staviti na vruć tanjir, preliti umakom i poslužiti sa slanim kuvanim krompirom.

Foto: Dani Vincek/Shutterstock
Foto: Dani Vincek/Shutterstock
.

Pečena riba

Sastojci:

1 kg ribe (morske ili slatkovodne)

2-3 kašike brašna

6 kašika ulja

1 limun

2-3 čena belog luka (a ne mora)

list peršuna

so

Priprema:

Očistiti ribu, oprati je i uvaljti u brašno. Zatim, staviti u pleh za pečenje na vruće ulje i peći oko pola sata dok ne porumene sa obe strane.

Poslagati ribu na tanjir i posuti je seckanim peršunovim listom i obložiti kolutovima limuna.

Pita od kiselog kupusa

Sastojci:

500 g gotovih kora za pitu

srednja glavica kiselog kupusa

biber, ulje

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa iseckati što sitnije. Dobro oprati u hladnoj vodi i dinstati dolivanjem po malo vode dok ne omekša i ne ispari sva tečnost.Pri kraju dodati malo ulja, još malo propržiti i pobiberiti sveže mlevenim biberom.

U nauljen pleh ređati do dve kore poprskane mešavinom ulja i vruće vode. Preko njih staviti kupus i tako dok se ne utroše sastojci. Odozgo staviti koru. Poprskati uljem i peći u umereno zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.

Izvaditi iz pečnice, poprskati toplom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi, pa iseći na kocke.

Rezanci sa orasima

Sastojci:

500 g posnih rezanaca

15 kašika mlevenih oraha

1 kesica vanilin šećer

šećera po ukusu

Priprema:

U slanoj vodi skuvati rezance. Ocediti ih. Na malo ulja propržiti oceđene rezance. Posuti orasima. Pomešati šećer i vanilini šećer pa posuti rezance.

Baklava

500 g tankih kora za pitu

Fil:

150 g otopljenog margarina

150 g oraha

malo cimeta

kašika i po šećera

Sirup:

300 g šećera

300 g vode

5 kašika meda

1 kašika soka od limuna

1 kašika soka od pomorandže

Priprema:

Skuvati sirup da bude gust toliko da se zadržava na varjači. Podeliti kore na 4 dela. Pomešati sastojke za fil i podeliti ga na 3 dela. Svaku koru premazati margarinom i poreðati u podmazan pleh.

Fil stavljati tri puta. Oštrim nožem iseći na rombove. Baklavu obilno poprskati vodom.

Izvor: Stvar ukusa