Pet razloga zašto nije dobra ideja da majke budu najbolje prijateljice svojim ćerkama

Nema ništa lepše od porodice u kojoj vladaju harmonični odnosi. Između majke i ćerke treba da vlada poverenje, podrška, razumevanje, ali da li one zaista treba da budu najbolje prijateljice?

Odnos majke i ćerke, foto: George Rudy / Shutterstock
Odnos majke i ćerke, foto: George Rudy / Shutterstock
.

Ćerka ne treba da bude majčin terapeut

Najbolji prijatelji dele tajne, razgovaraju o problemima, jedno drugom pružaju emocionalnu podršku. Taj odnos mora biti obostran, ali ne bi bio zdrav ni za majku, kao ni za ćerku.

Dete ne treba da se opterećuje brigama svojih roditelja. U takvim situacijama može doći do zamene uloga, pa se dete stavlja u položaj da se ono ponaša kao roditelj, kao odrasla osoba.

Važno je postaviti granice

Iako i prijatelji mogu postaviti granice u svom odnosu, one se dosta razlikuju od onih koje bi trebao da stvoriti roditelj u odnosu sa detetom. Dete treba da zna da se te granice moraju poštovati. Majka treba ćerki da bude autoritet, jer u suprotnom ona može da razvije lošu samokontrolu. piše Miss7.

Takvim osobama je teško da se osamostale, da budu odgovorne za svoje postupke i da nauče da donose sopstvene odluke.

S vremenom se i uloga majke menja

S druge strane, uloga prijatelja je statičnija. Jedan prijatelj ne mora vremenom postati nezavisan od drugog. Zato, ako se ponašate kao prijateljica u odnosu sa ćerkom, njoj može biti teško da se prilagoditi i prihvati da je odrasla osoba.

Ćerki je teško da razvije svoju ličnost

Biti previše blizak sa svojom ćerkom može je sprečiti da razvije ličnost koja je odvojena od majčine. Da bi se normalno razvijala ona mora da posmatra svoje vršnjake, kao i druge ljude koje poznaje, i da „sakuplja“ različite osobine ličnosti, misli i načine razmišljanja. Ali, ako joj je majka i najbolja prijateljica, možda neće naučiti da stvara sopstvena mišljenja, niti će moći da razvije sopstveni identitet.

Tad se može desiti da postanete previše zavisne jedna od druge. Imati najbolju prijateljicu blagotvorno je za obe. Drugačije je kad se posvađaju dve drugarice, a drugačije ako se to dogodi između majke i ćerke. Tada se narušavaju i porodični odnosi, pa se dovodi u pitanje uloga majke kao uloga roditelja.