Osećate neprijatne mirise u kući? Proverite ovih nekoliko područja koje bi mogle da budu problem...

Tokom godina koriščenja, mnogi proizvodi u domaćinstvu počinju da ispuštaju neprijatne mirise. Ako ne možete da shvatite odakle dolazi taj neprijatan miris, proverite moguće uzroke navedene u nastavku:

Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
.

Kanta za smeće

Ovo se čini očiglednim jer smeće naravno - smrdi. Malo tečnosti i mrvica mogu da se skupe tokom vremena i stvore neprijatne mirise unutar vaše kante, čak iako je redovno praznite. Zbog ovakvih situacija, važno je da kantu za smeće često perete i to detaljno i ostavite je da odstoji nekoliko sati.

Kućni ljubimci

Ponekad stvarno mogu da imaju neprijatan miris, pa je zato važno da ih često kupate. Koristite vodu i sapun bez jakih hemikalija. Takođe, usisavanje i čišćenje doma je obavezno, ako ne želite da vam se nakupe pseće dlake.

Mokra odeća

Ne stavljajte korpu sa prljavom odećom u kupatilo, već je držite u spavaćoj sobi ili negde gde neće biti izložena pari koja dolazi iz tuš kabine ili kade. Bakterije rastu u vlažnom okruženju i to je ono što smrdi. Ako imate mokru, prljavu odeću, operite je što pre.

Mašina za pranje odeće

U kućnim uređajima koji dolaze u stalni kontakt sa vodom, mogu se stvoriti plesni, što je savršeno tlo za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kada otvorite i zatvorite vrata mašine za pranje veša, vlaga svakog ciklusa ostaje zarobljena u bubnju. Fioka za deterdžent takođe može da zadrži vlagu i plesni, a kako biste to sprečili uvek ostavite otvorena vrata i fioku za deterdžent nekoliko sati nakon zadnjeg punjenja. Ako naiđete na plesni, upotrebite mešavinu belog sirćeta i sode bikarbone u razmeri 1:1 i obrišite ugrožena područja.

Mašina za pranje sudova

Baš kao i mašina za pranje odeće, ovo je takođe popularno mesto za potencijalne plesni i neugodne mirise. Mašina za pranje sudova ima toplo i vlažno okruženje, koje je savršeno za spore bakterije, koje su ostale od hrane iz vašeg poslednjeg pranja. Popravite to redovnim pokretanjem praznog ciklusa pranja sudova, kako biste isprali unutrašnjost, prenosi vecernji.hr.