Osim što ga svi koristimo kao začin, kuhinjska so se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje začepljenih odvoda!

Kao deo redovnog održavanja vodovodnih instalacija, so može da pomogne da izbegnete ozbiljne problem sa začepljenim cevima u budućnosti, jer je poznato da so otapa masti i ulje.

Postupak je sledeći: ulijte pola šoljice soli u odvod, zatim dodajte šoljicu sirćeta i sode bikarbone.

Međutim, ako postoji jako začepljene duboko u vodovodu, u tom slučaju pomoć vodoinstalatera je preko potrebna, jer u tim situacijama jedino može pomoći profesionalna oprema.

Problem voćnih mušica

Na vlažnim mestima sa puno hrane žive voćne mušice. Odvodi su mesto gdje se često skupljaju.

U odvod stavite mešavinu soli, sode bikarbone i sirćeta i ostavite da deluje preko noći. Ujutro zalijte proključalom vodom.

So omekšava tvrdu vodu

Tvrda voda ostavlja naslage koje je teško očistiti, a najvidljivije su na česmi. Osim toga, to šteti i cevima, jer ih je vrlo teško očistiti.

Tvrda voda je voda koja ima visok sadržaj minerala. Nastaje kada voda procuri kroz naslage kamenca, koje se uglavnom sastoje od kalcijumovih i magnezijum karbonata, bikarbonata i sulfata.

Rešenje: stavite malo soli u odvod i ostavite da odstoji preko noći. Na taj način možete da produžite vek trajanja kuhinjske opreme i one u kupatilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.