Najmanje ČETRI stvari morate da uradite ODMAH: Šta ako je muškarac koji je osvojio vaše srce - MAMIN SIN?

Veza ili brak s "maminim sinom" ne mora nužno da bude loša stvar. Zdrav i blizak odnos s majkom muškarca čini stabilnijim, nežnijim, pouzdanijim i boljim parnerom. Ali šta ako majka često prelazi granicu i na svojoj koži osećate njen uticaj?

Da li je on &mamin sin&?, foto: Syda Productions/Shutterstock
Da li je on "mamin sin"?, foto: Syda Productions/Shutterstock
.

Muškarac koji je blizak sa svojom majkom nije uvek "mamin sin" na negativan način - štaviše, istraživanja su pokazala da su muškarci koji imaju snažnu i zdravu vezu s majkom mentalno zdraviji, empatičniji i imaju bolje veze sa ženama nego oni koji to nisu.

Međutim, šta kad je taj odnos takav da su nezdravo vezani, ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog i upliću se jedno drugom u životu, odlučujući o stvarima koje ih se ne tiču? U takvim situacijama mogu biti ugroženi njegova nezavisnost i svi odnosi koje muškarac gradi, naročito u ljubavi. Zato je važno prepoznati dobrog i lošeg "maminog sina".

Ko je "mamin sin"?

Ova sintagma obično se koristi da se opiše muškarac koji ima nezdravu vezanost i zavisnost od svoje majke i kao odrasla osoba. Prvi put je kao termin upotrebljena još početkom 20. veka, a vuče korene iz ranih istraživanja teoretičara i stručnjaka za dečiji razvoj kao što su Sigmund Frojd i Bendžamin Spok. Psiholozi su ubrzo po razvoju psihioogije počeli da istražuju na koji način su toplina i hladnoća majke povezani sa psihološkim problemima dece, posebno dečaka, a danas je poznato da koliko je ova veza važna.

Kako prepoznati "maminog sina"?

Neki od znakova da je veza između majke i sina nezdrava jesu konsultacija s mamom svaki put kad treba da se donese neka odluka, majčini nerealni zahtevi, finansijska zavisnost, mešanje...

U čemu je razlika između zdravog i nezdravog odnosa?

Dobar mamin sin:

- nema problem da kaže "ne" majci

- otvoreno govori o svojim osećanjima i potrebama

- nezavistan je

Loš mamin sin:

- ne može da kaže "ne" majci

- teško mu je da govori otvoreno o svojim željama i potrebama

- zavistan je

Koji su efekti ovakve povezanosti?

Istraživanja su pokazala da su muškarci koji nemaju zdrav odnos pun ljubavi i poštovanja sa svojom majkom agresivniji kao deca i emocionalno isključeni kao odrasle osobe.

Veza između roditelja, a posebno majke, i deteta izuzetno je važna, možda i najvažnija, a pokazalo se da muškaci koji imaju normalan odnos sa majkom imaju više samopouzdanja i emocionalno su stabilniji.

Međutim, kada je ta vezanost preterana i podrazumeva zavisnost i mešanje u sve odluke na svim poljima, muškarac može da ima poteškoće kao odrastao čovek koji gradi emotivni, partnerski odnos ― odnosno, u ljubavnoj vezi ili u braku.

Takav muškarac može u potpunosti da ignoriše želje i planove svoje partnerke jer želi da zadovolji majčine prohteve: umesto romantičnog letovanja, možete završiti u majčinom selu i provoditi svaki slobodan trenutak s njom i sl. Ukoliko im se ne pristupi na pravi način, ovako komplikovani odnosi mogu da poremete komunikaciju i izazovu niz problema i, neretko, svađa.

Šta ako sam u vezi s "maminim sinom"?

Ukoliko ste primetili da se suočavate s odnosom koji nezdrav, odnosno preti da se umeša u vašu vezu, obratite pažnju na sledeće:

- uspostavite jasne granice

Ako je muškarac navikao da mu majka ispunjava svaku želju, veoma je važno da mu odmah predočite da vi niste ona i da od vas to ne može da očekuje. Uspostavljanje granica je, kao što su pokazala brojna istraživanja, izuzetno važno za uspeh braka, naročito u slučaju veza u kojima oboje privrežuju, piše Glossy.

- sačuvajte nezavistan prostor

Ukoliko je vaš partner "mamin sin", ideja da ona živi s vama verovatno nije najbolja - najverovatnije će njihov odnos uvek biti primaran, a izgubićete svaku bitku. Ključno je da imate svoj prostor i da se ne nađete u situaciji da se u vaše razmirice, koje su normalan deo svakog braka, meša treća osoba kao da je ravnopravan član veze ili da posle svađe sedite sami u sobi dok vas partner s nekim komentariše i analizira nekoliko metara dalje.

- izbegavajte sukobe

Nije vaše da kažete majci svog dečka ili supruga da gleda svoja posla i ne meša se u to gde će on da stavi novu fotelju, gde ćete na letovanje, da li da prihvati novi posao i sl. Kakva god da je situacija, u pitanju je majka vašeg partnera i neko s kim treba da imate odnos pun uvažavanja, a za sve što opterećuje vaš odnos ili smatrate da komplikuje život vašem izabraniku treba da se izbori sam.

Nikad se ne obraćajte ljuti, budite taktični i ne zaboravljajte poštovanje.
Isto tako, izbegavajte i sukobe s partnerom, već argumentovano objasnite šta vam smeta.

- stojte čvrsto uz svoje odluke

Jedna je stvar da vaša svekrva donosi odluke o životu vašeg partnera, ali nedopustivo je da odlučuje o vama kao o paru ili o vama kao ženi. Ukoliko muškarac ne želi ili nije u stanju da učini njihov odnos zdravijim i manje zavisnim, pa majka odlučuje koju će košulju obući, šta će jesti, koji će poslovni potez napraviti - to je, uprkos vašoj vezi, i dalje njegova stvar i njegov život.

Problem nastaje kada on omogući da ona odluči šta ćete raditi vi kao par ili, još gore, kada se vama meša u način odevanja i životne odluke. Zato je bitno pokazati stav i čvrstinu i ne odustajati od sopstvenih planova i želja, ali na taktičan i nimalo drzak način.