Mnogima stoje i do februara, a evo kada se skidaju novogodišnji uskrasi

Često se u Srbiji novogodišnji ukrasi i jelke mogu videti do Svetog Save, a obično i u februaru.

Novogodišnja dekoracija, foto: Oleksandr Zamuruiev / Shutterstock
Novogodišnja dekoracija, foto: Oleksandr Zamuruiev / Shutterstock
.

Prema Feng šui sistemu života, sve što je "obavilo" posao treba da se ukloni iz kuće. To znači da svaka vrsta novogodišnje tradicije treba da se izbaci.

Tradicionalno, posle Božića se čisti kuća i taj trenutak treba iskoristiti da se sklone jelka, lampioni i ostali novogodišnji ukrasi.

Prema nepisanom pravilu 12 dana posle Božića sve novogodišnje mora da bude uklonjeno!

Međutim, mnogima je žao da je uklone, jer im tokom mračnih zimskih meseci u dom unose lepo raspoloženje. Postoji drugačiji način da se duh veselja zadrži u domu.

1. Prašina

Osnovni razlog zašto treba ukloniti jelku i ukrase odmah posle Božića, a najkasnije do Svetog Jovana je prašina. Mnogi ukrase dom i pre Svetog Nikole, a to je dovoljno vremena da se nakupi prašina koja brisanjem ne može da se ukloni.

2. Nova godina je prošla

Novogodišnji ukrasi pripadaju novogodišnjim praznicima, a oni su prošli. Ukoliko ih ne uklonite mentalno ostajete u prošlosti. Posle Nove godine slede novi praznici. Ukrasite dom grančicama bora, koristite mirišljave sveće i sklonite sve osim zimske dekoracije.

3. Stiže proleće

Razmišljajte o vremenu koje dolazi, a to je proleće. Razmislite o dekoraciji doma u martu koji će doneti novu nadu. Nabavite lukovice koje su nikle, one donose optimizam.

4. Lampice

Kupite klasične lampice, poput kineskih lampiona i koristite njih za osvetljenje koje podiže raspoloženje. Novogodišnje lampice, jednostavno, sklonite!

Izvor: novosti