Kako ukloniti MASNE FLEKE sa ODEĆE?

Ko radi taj i greši, a ko je nespretan u kuhinji taj obično završi sa nekom flekom na odeći. U sezoni prženja mladih krompirića, ovi saveti zlata vrede!

Kako oprati masnu fleku?, foto: Kabardins photo/Shutterstock
Kako oprati masnu fleku?, foto: Kabardins photo/Shutterstock
.

I to se i najpažljivijima među nama desilo bar jednom u životu – da im omiljeni komad garderobe za tren oka bude prekriven najmasnijom mogućom flekom za koju, u tom trenutku, verujemo da nema leka.

Ne samo da su ove mrlje jedne od najupornijih, već su, rekli bismo, prilično pokretljive, pa ako ne reagujete na vreme lako se može desiti da završe i na više mesta odjednom. Ovo posebno dobro znaju svi oni koji često prže krompiriće - “izrešetana” garderoba u ovom slučaju skoro da je "must have".

Naravno, mrlje od masnoće se ne odnose samo na suncokretovo ulje ili mast, već obuhvataju i širok spektar drugih fleka poput onih koje su dar raznih sosova, umaka, majoneza... slobodno nastavite niz.

A mi ćemo se za to vreme pozabaviti najefikasnijim načinima za brzinsko skidanje tih upornih, odvratnih mrlja koje nam zagorčavaju svakodnevnicu:

Papirni ubrus je neka vrsta prve pomoći koja služi da pokupite sav višak (jer, budite ubeđeni, viška uvek ima!) sa tkanine, pa se stoga potrudite da to što preciznije obavite.

Druga stavka je brza primena talka (pudera) na mestu koje je zahvaćeno masnom mrljom. Ovde je važno naglasiti da bi pre direktnog nanošenja talka bilo dobro najpre dodati par kapi vode, kako bi talk bolje odradio svoj deo posla. U istu svrhu vam može poslužiti i najobičnije kukuruzno brašno koje isto tako možete posipati po odeći i trljati sve dok ne primetite da fleka nestaje, piše Ženski magazin.

Ukoliko ste u kuhinji a desi vam se nezgoda u vodu masne mrlje, najbolje rešenje bi bilo posegnuti odmah za tečnim deterdžentom koji će stvoriti sapunicu i izvući mrlju ili bar neki njen delić za prilično kratko vreme. Bar dok se ne snađete sa veš mašinom i dubinskim pranjem.

Sirće je poznato kao izuzetno dobar borac protiv fleka, pa će tako odraditi svoje i kada je masna fleka u pitanju. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu uvek imajte u vidu da je sirće efikasno samo ukoliko je razblaženo sa vodom (i to u razmeri 1:1) jer u suprotnom može oštetiti tkaninu tako da vam ni sama mrlja više neće predstavljati problem.

Na kraju, njeno veličanstvo soda bikarbona. Ona je svakako dobra varijanta ukoliko vam se baš i ne žuri, jer je za njeno dejstvo potrebno više sati. Zapravo, slobodno možete ostaviti svoju garderobu potopljenu u njoj i tokom cele noći, što duže to bolje. Nakon što izvadite i ocedite odeću pogledajte da li je mrlja i dalje tu, te slobodno nanesite još malo sode na delove koji su zahvaćeni flekom i krenite na nešto grublje trljanje.