Kako izabrati odgovarajući baštenski nameštaj?

Svakodnevne aktivnosti se u najvećoj meri odvijaju u unutrašnjosti vašeg doma. Ako živite u kući, verovatno redovno kosite travu u dvorištu, kako ne bi izgledalo zapušteno i neuredno, ali epicentar zbivanja nikada nije bašta - uvek je dnevna soba ili trpezarija.

PR
Ilustracija Foto: Photographee.eu/Shutterstock
Ilustracija Foto: Photographee.eu/Shutterstock
.

Vreme je da dnevnu sobu preselite napolje. Danas se sve više aktivnosti seli napolje, na svež vazduh, a uređeno dvorište može dodati značajan prostor za boravak vašem domu.

Opremanje spoljašnjeg prostora i odabir pravog baštenskog nameštaja može biti težak, naročito ako ne znate šta da uzmete u obzir. Spoljašnji dizajn je sličan unutrašnjem uređenju, ali postoje dodatni faktori koje treba imati na umu. Tu mi stupamo na scenu - u nastavku ćete saznati kako da odaberete pravi baštenski nameštaj za velike i male bašte, dvorišta i terase.

Koja je namena baštenskog nameštaja?

Da li planirate da priređujete večere pod otvorenim nebom ili biste više voleli da se družite u neobaveznoj atmosferi? U prvom slučaju biće vam potrebni baštenski stolovi i stolice, a u drugom udobne garniture na kojima se možete relaksirati kao na sofi u dnevnom boravku. Ili možda želite da uživate u suncu tokom letnjeg dana, u ležaljci, uz hladno piće pored sebe?

Razmislite koji vam komadi nameštaja mogu biti potrebni i koliko ljudi želite da smestite, pre nego donesete bilo kakvu odluku o kupovini.

Vrsta prostora koju opremate

Nameštaj koji ćete odabrati zavisi i od vrste prostora, jer nije svejedno da li ćete ga staviti na natkriveni balkon, u baštu ili pored bazena. Svaka od ovih površina ima svoje jedinstvene karakteristike koje treba uzeti u obzir kada odlučujete koji baštenski nameštaj da kupite.

Da li je prostor ispod nadstrešnice, ispod tende ili je smešten među drvećem? Natkrivena terasa je praktično zatvoreni prostor, dok u bašti možete imati senku od drveća. Zaštita od štetnih UV zraka je važna ako provodite mnogo vremena na suncu. Okolna ograda i živica takođe utiču na sigurnost, povučenost i osećaj prostora. Da li želite da napravite udoban kutak ili otvoreni lounge prostor?

Izmerite prostor koji opremate

Jedna od najvažnijih stvari koju treba uraditi pre kupovine baštenskog nameštaja je merenje prostora. Ne želite da naručite garnituru koju merkate mesecima za mesto za sedenje, da biste otkrili da ne može da stane na vašu terasu kada stigne.

Razmislite o korisnom prostoru, obliku i prometu ljudi, a ne samo o tačnom merenju od tačke A do tačke B. Koliko vam prostora treba da ustanete i da se krećete? Nije poenta da nagurate veliki broj komada nameštaja - iako mogu da stanu, vi među njima nećete moći da se krećete.

Koji materijal nameštaja odabrati?

Na osnovu načina upotrebe, mesta gde ćete postaviti nameštaj i vremenskih uslova birajte i materijal.

Ekstremna toplota može prouzrokovati da se neobrađeno drvo rascepi, dok plastika može postati lomljiva i pucati na hladnoći. Kiša može izazvati rđanje metala bez premaza, a vlaga kvari nameštaj od pruća. Lagani aluminijumski ili akrilni nameštaj može da se prevrne na jakim vetrovima i mnoge tkanine će izbledeti pod jakim suncem.

Takođe razmislite koliko truda ste spremni da uložite u održavanje baštenskog nameštaja. Održavanje je usko povezano sa vrstom materijala i završne obrade.

U zavisnosti od toga koliko često koristite spoljni nameštaj, moraćete da čistite i štitite predmete manje ili više. Čišćenje može da varira od četke za ribanje sapunom i vodom do specijalizovanih sredstava za čišćenje i mekih krpa. Neki stolovi i okviri mogu biti otporni na ogrebotine, dok drugi zahtevaju poliranje da bi se eliminisali urezi i udubljenja. Slično tome, neke presvlake za jastuke se mogu skinuti i baciti u mašinu za pranje veša, a neke ne. Birajte pažljivo.

Da li tražite dugotrajan luksuz ili zamenljivu povoljniju opciju?

Kada odredite koji komadi su vam potrebni, morate sebi postaviti ozbiljno pitanje – koliko novca možete da izdvojite za baštenski nameštaj?

Vrhunski baštenski nameštaj je skup, ali generalno dobijate ono što plaćate. Materijali su jači, otporniji na bledenje i bolje odbijaju vodu od jeftinijih alternativa. Pored toga, garancije na materijale i konstrukciju su često duže i sveobuhvatnije. S druge strane, nema ništa loše u kupovini jeftinog seta, samo budite svesni da ćete ga zameniti nakon nekoliko godina.

Postoji mnogo važnih funkcionalnih faktora koje treba da imate na umu kada birate baštenski nameštaj, ali važno je da zapamtite da se uživanje na otvorenom oslanja i na estetski osećaj. Druženje pored bazena ili roštiljanje u dvorištu je zabavno, a nameštaj za koji se odlučite treba da odražava vaš lični stil. Ako imate na raspolaganju prostrano i uređeno dvorište, možete razmisliti o kompletu trpezarijskog nameštaja koji čine sto i stolice. Ako je vaše dvorište minimalistički uređeno, ležaljke mogu biti pun pogodak.

Bez obzira na stil vašeg doma, pronađite baštenski nameštaj koji vam odgovara - ako želite da stvorite sasvim drugačiju atmosferu nego u zatvorenom, promenite stil, a zadržite kontinuitet u paleti boja da biste zaokružili priču. Poenta je da se osećate prijatno i uživate ovog leta na otvorenom!